ÎPS Calinic, al Sucevei, susține că nu există taxe în interiorul bisericii. Cu toate astea, realitatea din teren, cea pe care, de voie-de nevoie, am simțit-o cu toții, la un moment dat, vine să îl contrazică pe acesta.
„Doamne, ajută! Sărut mâna, Înaltpreasfințite Părinte Arhiepiscop Calinic! Vă rog să-mi spuneți care este taxa pentru înmormântare și altă întrebare, dacă într-o parohie există trei preoți, este obligatoriu să iei pe toți la înmormântare? Vă mulțumesc! Un an nou 2021 binecuvântat! La mulți ani!”, a fost întrebarea unui enoriaș, îndreptată către ÎPS Calinic, al Sucevei. „În Parohia V. se cere câte 500 lei de preot, 200 lei pentru dascăl, 150 lei pentru pălimar. La înmormântare participă întotdeauna 2 preoți (ginere şi tata socru – 1000 lei). Vi se pare normal? Am o înregistrare în acest sens. Să o fac publică sau veți lua măsuri?”, a continuat omul.
Clericul nu s-a sfiită să răspundă, declarând că, din câte știe el, nu ar trebui să existe o astfel de taxă de înmormântare, totul fiind la latitutinea „enoriașului”. Cu alte cuvinte, de dat trebuie să dai, dar cât vrei tu, după ce ai auzit, însă și cât cere preotul. Da, acest „cât vrei tu” devine dar, astfel că parohiile devin, într-un mod imoral, scutite de la a mai emite vreo factură, întrucât nu poți trece pe niciun act contabil suma de „cât vrei tu”.
„Stimată doamnă! Taxă pentru înmormântare, din câte ştiu eu, NU EXISTĂ! Aş putea verifica dacă există vreo Hotărâre a Consiliului Parohial în acest sens, dar nu cunosc parohia. Fiecare oferă, cât poate, după posibilităţi, în ceea ce priveşte anumite servicii săvârşite de preot, căci <vrednic este lucrătorul de plata sa> (Luca 10, 7).
Cât priveşte cea de-a doua întrebare, într-o parohie cu trei preoţi, nu este obligatoriu ca la o înmormântare să participe toţi trei, ci doar preotul care are în atenţie sectorul pe raza căruia se află acea înmormântare. Ceilalţi doi vor putea participa numai dacă vor fi invitaţi. An binecuvântat!”, răspunde ÎPS Calinic.
Cu alte cuvinte, ÎPS Calinic ori nu știe ce se întâmplă în parohiile pe care le „păstorește”, ori alege să meargă la prosteală, pe principiul: dacă merge, merge. Înclinăm spre a doua variantă.
Citește și: Preotul, sutana de Halloween, gologanul și sărutul franțuzesc