Statul român, bun de plată. Acest lucru l-au decis judecătorii de la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO), în urma plângerii depuse de o femeie din Tulcea, victimă a violenței domestice. Statul român trebuie să-i plătească victimei, Gina Aurelia Buturugă, despăgubiri de 10.000 de euro.
Ce a reclamat Gina Aurelia Buturugă
Gina Aurelia Buturugă, o femeie din Tulcea, a reclamat la CEDO unele nereguli în sistemul de protecție a victimelor violenței domestice. Ea a depus în decembrie 2013 o plângere împotriva soțului ei, afirmând că a bătut-o și a amenințat-o că o ucide. Femeia a adus în sprijinul acuzațiilor ei un certificat medico-legal care descria rănile căpătate din cauza loviturilor. După o lună, femeia a făcut o nouă plângere, acuzând că soțul o lovise, încercând să o determine să renunțe la prima sesizare.
Gina Aurelia Buturugă a divorțat de soțul ei la sfârșitul lunii ianuarie 2014. După două luni, ea a solicitat efectuarea unei percheziții electronice, afirmând că fostul soț i-a spart conturile de pe rețelele sociale și i-a copiat conversații private, documente și fotografii. În septembrie 2014 femeia a făcut o nouă sesizare, pentru violarea corespondenței.
Citește și Romania lovita de urgie. avertismentul meteorologilor
Caz clasat de procurori
Parchetul din Tulcea a clasat cazul. Procurorii au considerat că, deși fostul soț a amenințat că o ucide, comportamentul lui nu a fost atât de grav încât să reprezinte o infracțiune. Procurorii au clasat și plângerea privind violarea corespondenței electronice. În martie 2014, femeia a obținut în instanță un ordin de protecție, însă acuză poliția că a întârziat punerea în aplicare a acestuia. Autoritățile române s-au apărat, afirmând că Aurelia Buturugă nu a solicitat prelungirea ordinului de protecție după primele șase luni.
Femeia a mai acuzat și faptul că fostul ei soț a urmărit-o pe stradă, în 29 octombrie 2015 și a hărțuit-o. În răspunsul venit în 2017 de la autoritățile române, se precizează faptul că ancheta în acest caz e în desfășurare.
Plângere la CEDO
Femeia a reclamat la CEDO ineficiența anchetei privind violența domestică, faptul că securitatea să personală nu a fost asigurată și că plângerea privind violarea corespondenței nu a fost luată în considerare.
Curtea a decis că statul român a încălcat articolul 3 (interzicerea tratamentului inuman sau degradant) și articolul 8 (dreptul la respectarea vieții și corespondenței private) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.# News.