Klaus Iohannis a anunțat, joi, într-o declarație la Palatul Cotroceni, că situația este bună după redeschiderea școlilor, cu peste 2 milioane de elevi care au revenit în bănci. Iohannis și ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu au avut astăzi o întâlnire, la Cotroceni, unde s-a discutat atât cu privire la redeschiderea școlilor, dar și despre investițiile din învățământ.
„Ne-am uitat la școlile din România care s-au redeschis fizic pentru copii în semestrul II și pot să vă spun că situația este bună. Sunt peste 10.000 de școli care funcționează fizic, cu elevii prezenți în școală. Sunt aproximativ 6.000 de unități de învățământ – peste 6.000 de unități – care funcționează în scenariul galben, asta însemnând că o parte semnificativă din copii merg fizic la școală, dar unii rămân în sistemul on-line. Summa summarum, peste 2 milioane de elevi au reînceput fizic școala de luni, 8 februarie. Asta reprezintă pentru 70% din totalul elevilor din România. Ceilalți, care au rămas în on-line, își continuă studiile în această formă. Cu toții, sigur, ne dorim ca localitățile care sunt în scenariul galbene sau în scenariul roșu, sau unele chiar carantinate să aibă o evoluție pozitivă și să iasă din aceste scenarii, trecând în scenariul verde”, a declarat Klaus Iohannis.
Patru zile, 244 de elevi testați pozitiv
La nivelul României, de la începutul semestrului al doilea au fost confirmați cu Covid 244 de elevi și 329 de angajați. „Incidența cumulată în rândul elevilor pe cele 4 zile de la debutul semestrului al II-lea (1 caz de elev confirmat/10.000 elevi) este mult mai mică decât în rândul populației generale. În 8 județe nu s-a înregistrat niciun caz de infectare în rândul elevilor (Argeș, Brăila, Giurgiu, Neamț, Sibiu, Satu Mare, Tulcea și Vâlcea). Luând în considerare perioada de incubație, primele cazuri de SARS – CoV – 2 identificate în școlile din România au la bază infectarea în săptămâna premergătoare începerii școlii”, se arată comunicatul Ministerului Educației.
Încă 30 de zile de stare de alertă
Reamintim că Guvernul a prelungit starea de alertă, cu încă o lună de zile. „Nu au fost introduse restricţii noi, dar, din cauza evoluției, nici nu s-a putut renunța la restricțiile în vigoare. Avem, pe de altă parte, o campanie de vaccinare, care, aşa cum am spus de la început, merge din ce în ce mai departe, numărul de doze de vaccin crește de la o lună la alta, în acelaşi fel crește şi numărul centrelor în care se face vaccinare. Avem o șansă. Avem o șansă să terminăm cu această pandemie, dacă ne vaccinăm. Vă invit pe toţi să mergeți, să vă vaccinați, atunci când vă vine rândul, fiindcă doar aşa vom putea să terminăm această pandemie”, a concluzionat șeful statului.
Citește și: „Lege-n-Dar. Gândește legal!”, o aplicație cu mii de descărcări