Ministrul Energiei, Virgil Popescu a declarat, la Digi 24, că sistemul energetic național este pregătit pentru zilele cu vreme extremă, anunțate de meteorologi, începând de joi, cu scăderi bruște de temperatură. Totodată, a precizat că pot apărea sincope ale furnizării energiei termice la nivelul Bucureștiului, dar că cele patru CET-uri vor fi funcționale.
„Am avut ieri Comandamentul de Iarnă, întreg sistemul energetic naţionale este pregătit, nu avem probleme cu alimentarea, nici cu energie electrică, nici cu energie termică. Evident, din punct de vedere al producătorului. Dacă ne referim la Bucureşti, toate cele patru centrale sunt pregătite să funcţioneze şi nu au absolut nicio problemă. Bucureştenii trebuie să ştie că reţeaua de termoficare, reţeaua de transport practic a agentului termic este cum este şi probabil în momentul în care temperaturile vor scădea şi vor scădea începând cu data de mâine, vor fi probleme, vor fi spărturi, va trebui Termoenergetica să intervină şi cred că ar trebui să fie foarte pregătit încă de astăzi astfel încât să intervină prompt şi să nu fie întreruperi mari de alimentare a energiei a Bucureştiului”, a declarat Virgil Popescu, la Digi 24.
Prognozele meteo pentru următoarele zile
Meteorologii au anunțat ger de joi până luni, cu temperaturi sub minus 20 de grade în Transilvania. ANM a emis și o alertă Cod portocaliu de vânt puternic, cu rafale de peste 130 de kilometri pe oră, în zona montană din 14 județe. Prima alertă Cod galben este în vigoare în intervalul joi ora 12:00 – luni ora 10:00 și anunță că vremea se va răci accentuat în toate regiunile.
Mai ales pe parcursul nopților și al dimineților va fi ger, la început în vest, nord, nord-est și centru, apoi și în restul teritoriului. Temperaturile minime vor coborî frecvent sub minus 10 grade și se vor încadra, în general, între -18 și -8 grade, cu cele mai scăzute valori în depresiunile din estul Transilvaniei, unde din noaptea de vineri spre sâmbătă (12/13 februarie) vor coborî sub minus 20 de grade.
Maximele diurne vor fi preponderent negative și se vor încadra, în general, între -10 și -2 grade. Vremea va fi deosebit de rece și pe parcursul săptămânii viitoare, local geroasă mai ales noaptea și dimineața.
Un alt Cod galben a început joi la ora 12:00 și durează până vineri ora 18:00. Mai ales pe parcursul zilei de joi (11 februarie) și în noaptea de joi spre vineri (11/12 februarie) vor fi precipitații în majoritatea regiunilor, la început ploi, apoi predominant ninsori.
Se va depune strat de zăpadă, pe alocuri consistent. Local se va semnala polei sau ghețuș. Vântul va avea intensificări în cea mai mare parte a teritoriului, amplificând senzația de frig, cu viteze de 55…65 km/h și temporar peste 70…80 km/h, mai ales în centru, sud și est. În Moldova, Muntenia, Dobrogea, Transilvania, Maramureș și la munte temporar ninsorile vor fi viscolite, iar zăpada spulberată.
Intensificări ale vântului vor mai fi și pe parcursul zilei de sâmbătă (13 februarie), dar pe arii mai restrânse și în special în zonele de munte și în Moldova.
Avertizarea Cod portocaliu intră în vigoare joi ora 18:00 și expiră vineri la ora 18:00. În Munții Banatului, în Carpații Meridionali și de Curbură, la altitudini de peste 1.500 de metri, vântul va avea intensificări susținute, cu rafale de peste 110…130 km/h. În noaptea de joi spre vineri (11/12 februarie) va ninge viscolit, apoi zăpada va fi spulberată puternic. Temporar vizibilitatea va fi redusă semnificativ, sub 50 de metri.
Codul portocaliu vizează zona montană a județelor Caraș Severin, Mehedinți, Hunedoara, Gorj, Vâlcea, Alba, Sibiu, Brașov, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Covasna, Buzău și Vrancea.
Citește și: Lucrări pe cinci tronsoane ale sistemului de termoficare din București