Se zvonește că moneda virtuală Bitcoin utilizează mai multă energie electrică anual decât un stat cu dimensiunile și populația Argentinei. Sugestia a fost făcută de reprezentanții Universității Cambridge, în urma unei analize aprofundate, notează BBC.
Minarea criptomonedelor Bitcoin necesită o cantitate uriașă de energie electrică, întrucât întregul proces are la bază calcule complicate realizate de computere specializate, în scopul verificării tranzacțiilor.
Pentru extragerea de Bitcoin, computerele sunt conectate la rețeaua de criptomonede și au sarcina de a verifica tranzacțiile făcute de persoanele care trimit sau primesc monedă virtuală.
Cercetătorii de la Universitatea Cambridge susțin că industria în cauză consumă aproximativ 121,36 terawatt-oră (TWh) pe an. O scădere a consumului ar atrage după sine și o scădere a valorii monedei, însă. Cele două noțiuni sunt strâns legate una de cealaltă.
Astfel, s-a clasat consumul de energie electrică al monedei virtuale peste Argentina (121 TWh), Olanda (108,8 TWh) și Emiratele Arabe Unite (113,20 TWh), însă apropiat de cel al Norvegiei (122,20 TWh).
De asemenea, cum Tesla și-a anunțat intenția de a achiziționat Bitcoin la scară mare, această decizie ar putea să le facă mai mult rău decât bine, având în vedere că Bitcoin pare să nu fie prea prietenos cu mediul înconjurător, de vreme ce compania a declarat, în repetate rânduri, că politicile sale vizează protejarea mediului înconjurător.
Cum Tesla că a cumpărat monedă virtuală în valoare aproximativă de 1,5 miliarde de dolari, valoarea acesteia a atins un record de 48.000 de dolari, ceea ce, din nou, reprezintă un record.
Rămâne de văzut dacă anunțul experților de la Cambridge va avea vreun efect asupra marilor companii care aleg să investească în Bitcoin. Din punct de vedere logic, orice decizie s-ar lua, cineva va avea, la un moment dat, de pierdut: fie mediul, fie buzunarele unora.
Citește și: Bitcoin, de la salt extraordinar, la prăbușire bruscă