Autoritățile australiene au adăugat ursul koala pe lista animalelor în pericol de dispariție în statele Queensland, New South Wales și teritoriul capitalei australiene, după ce în ultimii ani, din cauza incendiilor puternice, populația urșilor a scăzut considerabil.
De asemenea, mai multe ONG-uri pentru protecția animalelor au intervenit și au cerut guvernului federal australian să acționeze rapid pentru protejarea speciei și a habitatului său, informează BBC.
Ce măsuri urmează să fie implementate pentru salvarea urșilor koala
Ministrul Mediului din Australia, Sssan Ley, a declarat vineri că guvernul australian va începe să pună în aplicare un plan de regenerare și dezvoltare a habitatelor urșilor koala, precizând că această specie a fost înscrisă pe lista celor vulnerabile încă din 2012.
Potrivit unei investigații din statul New South Wales de anul trecut, până în 2050 urșii koala vor dispărea, dacă autoritățile nu vor lua măsuri urgente. Incendiile din 2019 și 2020 au ucis aproximativ 5.000 de urși koala și au afectat aproape 30% din habitatele lor.
Stuard Blanch de la WWF Australia a precizat că în doar 10 ani, urșii koala au fost listați de la o specie vulnerabilă, la una în pericol de dispariție, un declin șocant de rapid.
„Decizia de astăzi este binevenită, însă ea nu va opri specia din a aluneca spre dispariție decât dacă este acompaniată de legi ferme și de stimulente pentru protejarea habitatelor”, a declarat Stuart.
De asemenea, acesta a mai adăugat faptul că schimbările climatice reprezintă un alt factor pentru care populația urșilor koala va scădea considerabil în următorii ani din cauza că afectează sursele de hrană.
Ursul koala se găsește doar în Australia, marsupialul fiind un simbol iconic pentru australieni. În anii 1920-1930, urșii koala au fost uciși pentru blana lor, iar numărul lor s-a redus dramatic de la câteva miliioane la doar câteva mii. La fel ca oamenii, urșii koala au amprente. Sunt singurele mamifere, în afară de primate, care le au.