Dealul Minei (730 metri altitudine), un versant muntos situat în vecinătatea imediată a fostului oraş miner Baia Sprie, va fi transformat în loc de promenadă şi prezentare a istoriei mineritului, purtând numele de „Parcul Minelor”, a informat, marţi, primarul Alin Bîrda.
„Dealul Minei se va transforma în Pădure Parc, un loc de relaxare şi promenadă, cu puncte de informare în domeniul mineritului, al faunei, geologiei şi istoriei. Vom pune în valoare obiective precum ruinele Puţului Francisc, Crăpătura Zorilor, Lacul Albastru şi, cel mai important, vom proteja Dealul prin acordarea statutului de pădure parc” a spus Alin Bîrda.
Edilul a mai adăugat că proiectul va fi realizat şi pregătit publicului larg, dar şi turiştilor în parteneriat cu Asociaţia Mineritului Maramureşean.„Alături de membrii Asociaţiei Mineritului Maramureşean am identificat şi elemente de interes istoric, ştiinţific şi cultural. Un număr semnificativ de galerii miniere private din ultimii 300 de ani, halde cu material din diferite perioade istorice, abataje vechi, forme de eroziuni specifice şi spectaculoase puncte de belvedere.
Dealul Minei, Lacul Albastru sunt sinonime pentru noi cu însăşi Baia Sprie. Le protejăm aşa cum facem cu căminul nostru deoarece reprezintă simboluri ale locurilor noastre. Abia aştept să ne întâlnim pe munte, pe Dealul Minei, pe traseele montane” a mai spus Alin Bîrda.
Fostul inginer miniere, Alexandru Nicolici, reprezentat al Asociaţiei Mineritului Maramureşean, implicat în proiectul de recuperare a fostei zone miniere a apreciat că un vis al multor localnici care au lucrat zeci de ani în industria minieră locală va deveni istorie orală, fiind salvat. YouTube introduce noi facilități pentru abonați