Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat că peste 20.000 de bucureșteni vor fi testați pentru virusul SARS-CoV-2! O parte dintre ei sunt înscriși voluntar, iar 10.500, desemnați prin eșantionare de către INSP. Despre acest demers, edilul afirmă că nu mai poate fi contestat de nimeni și că este o inițiativă absolut necesară, pe principiul aplicat în marile capitale din Europa.
„Peste 20 000 de bucureșteni vor fi testați pentru virusul SARS-CoV-2! 11 000 de bucureșteni înscriși voluntar, cu teste PCR normale, nu rapide care pot da erori, și 10 500 de bucureșteni desemnați prin eșantionare de către INSP, testați pentru a se depista anticorpii la gripa nouă.
Cele două proiecte vor oferi o imagine clară asupra gradului de răspândire a noului coronavirus în Municipiul București. Detalii:
La propunerea Primarului General, Gabriela Firea, Consiliul General al Municipiului București a aprobat, în ședința de astăzi, proiectul de hotărâre „Testăm Pentru București!”, prin intermediul căruia 11 mii de bucureșteni vor fi testați pentru identificarea virusului SARS-CoV-2.
Proiectul a fost aprobat cu 30 de voturi pentru, 6 voturi împotriva și 11 abțineri.
Primarul Capitalei a mulțumit consilierilor PSD, ALDE și PMP care au votat pentru acest proiect
„Vreau să mulțumesc consilierilor PSD, ALDE și PMP pentru votul dat în favoarea acestui proiect. Așa cum ne-am obișnuit deja în 4 ani de zile, proiecte foarte bune pentru bucureșteni sunt blocate de consilierii USR și PNL, care, căutând diverse motive se abțin sau votează împotrivă. Este o mare dezamăgire pentru că nici măcar acum, în plină pandemie, care a cuprins întreaga lume, unii dintre politicienii noștri de la nivel local nu reușesc să își depășească orgoliul și interesele politice și nu reușesc să fie corecți față de bucureșteni”.
Referitor la testarea celor 11 mii de bucureșteni, Gabriela Firea a declarat: „Prin acest proiect se va da startul testării în municipiul București, un demers care nu mai poate fi contestat de nimeni, o inițiativă absolut necesară, pe principiul aplicat în marile capitale din Europa, și nu numai. Această testare ne va oferi imaginea infectării din acest moment și, împreună cu autoritățile centrale, vor putea fi luate cele mai bune măsuri de relaxare pentru acest moment.
Astfel, Primăria Capitalei, prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale, va realiza parteneriate cu toate spitalele de stat și clinicile private care vor dori să intre în acest proiect și care dețin aparate de testare PCR, acreditate de către Ministerul Sănătății și avizate de către DSP.
Testarea PCR, decontată pentru 11.000 de bucureșteni care se înscriu voluntar în proiect
Primăria Capitalei va deconta testarea PCR, cu teste normale, deci precise, în primă fază, pentru 11.000 de bucureșteni care se înscriu voluntar în proiect. Subliniez că nu este vorba, așa cum deja au apărut unele speculații, că dăm bani sau vouchere oamenilor pentru a accepta să se testeze! În mod evident, suma de 200 de lei nu se va plăti direct beneficiarilor, ci va fi decontată către laboratoarele de stat și private”.
Primarul Capitalei a menționat că, după realizarea parteneriatului cu spitalele de stat și clinicile private, ASSMB va lansa platforma prin intermediul căreia bucureștenii, care își doresc să fie testați, se vor înscrie online, voluntar.
Ulterior, după realizarea testării, laboratoarele autorizate pentru acest tip de testare sunt obligate de normele în vigoare să transmită către DSP rezultatele testării, urmând ca DSP să stabilească, prin anchetă epidemiologică, măsurile care se impun în cazul celor care vor ieși pozitiv la testare.
Bugetul total al proiectului „TESTĂM PENTRU BUCUREȘTI!” este 2,233 milioane lei, iar cuantumul sprijinului financiar a fost stabilit conform Ordinului Ministrului Sănătății 614/2020.
Din bugetul total, suma de 33.000 de lei va fi alocată realizării aplicației online de înscriere în proiect.
Proiectul privind realizarea testelor de anticorpi – un program separat, derulat împreună cu primăriile de sector
În ceea ce privește proiectul derulat împreună cu primăriile de sector, care vizează realizarea testelor de anticorpi pentru populația din Capitală, care va indica cum a circulat virusul în Municipiul București, Gabriela Firea a reamintit că acesta este un proiect separat, care urmează a fi realizat în perioada următoare.
„Primăria Capitalei și cele 6 primării de sector și-au îndeplinit toate obligațiile derivate din protocolul pe care l-au încheiat cu institutul Matei Balș. Am achiziționat testele, am pregătit cadrele medicale, am pregătit întreaga infrastructură și avem la dispoziție cabinetele de medicină școlară care pot să realizeze acele testări de anticorpi în condiții de siguranță pentru pacienți. De asemenea, avem eșantioanele care au fost realizate de către specialiștii de la INSP pentru fiecare sector în parte”.
Primarul Capitalei a menționat că cetățenii aleși prin eșantionarea specialiștilor de la INSP vor primi din partea primăriilor de sector o scrisoare, în urma căreia vor suna la call-center-ul pus la dispoziție de către Primăria Capitalei, prin ASSMB, urmând a li se va transmite ziua, ora și locul unde să se prezinte pentru testarea de anticorpi.
Ulterior, toate instituțiile implicate în gestionarea epidemiei generate de noul coronavirus vor avea la dispoziție rezultatele acestor testări”, a precizat Gabriela Firea.