O furtună solară de o intensitate foarte mare se îndreaptă către Pământ

Ar putea exista un impact asupra infrastructurii, susțin experții

Pamint
Pamint sursa foto wikipedia

O furtună solară de o intensitate rară se îndreaptă spre Pământ. Furtuna ar putea provoca întreruperi ale reţelelor electrice şi sateliţilor încă de vineri seara, dar şi aurore boreale impresionante, au avertizat autorităţile americane, potrivit g4media.ro.

„Suntem aproape siguri că o serie de ejecţii de masă coronală, care sunt explozii de particule energetice şi câmpuri magnetice care radiază de la soare, se îndreaptă spre Pământ”, a explicat Shawn Dahl, de la Centrul de Prognoză Meteorologică Spaţială din SUA (SWPC).

A fost emisă o notificare de avertizare privind o furtună geomagnetică de nivel 4, pe o scară de 5, prima de acest fel din 2005. Stabilirea momentului exact de începere a evenimentului este dificilă. Este de aşteptat ca fenomenul să persiste pe tot parcursul întregului sfârşit de săptămână. „Ar putea exista un impact asupra infrastructurii”, a avertizat Shawn Dahl. El a precizat că este vorba despre un eveniment „foarte rar”. „Am anunţat toţi operatorii cu care lucrăm, cum ar fi operatorii de sateliţi, de comunicaţii şi, bineînţeles, reţeaua de electricitate din America de Nord”, a adăugat el.

 Aceste ejecţii de masă coronală, dintre care cel puţin şapte se îndreaptă în prezent către Pământ, provin dintr-o pată solară de aproximativ 16 ori diametrul Pământului.

Aceste ejecţii se mişcă cu câteva sute de kilometri pe secundă. Când acestea ajung la sateliţii americani plasaţi la aproximativ 1,5 milioane de kilometri de Pământ, intensitatea evenimentului poate fi apoi prezisă mai bine – într-un interval de 20 şi până la 45 de minute înainte de sosire, a spus Shawn Dahl. Evenimentul ar trebui, totuşi, să genereze aurore boreale, inclusiv în regiunile în care acestea nu sunt obişnuite. Oficialii SWPC nu au vrut să se pronunţe asupra suprafeţei zonei potenţial afectate, dar le-au recomandat locuitorilor să iasă şi să facă fotografii. „Dacă sunteţi undeva unde este întuneric, fără nori şi cu puţină poluare luminoasă, s-ar putea să vedeţi nişte aurore boreale destul de impresionante”, a explicat Rob Steenburgh.

Fenomenul meteorologic El Nino va fi înlocuit de La Nina