Aurora boreală, vizibilă pe cerul României

Cerul a devenit de culoare violetă, vineri noaptea

Aurora boreala
Aurora boreala sursa foto Severe Weather Alert - România

Cerul României a căpătat vineri noapte, o culoare deosebită. Foarte multe imagini, realizate în mai multe zone ale țării, au circulat pe rețelele de socializare, potrivit ziare.com.

Fenomenul, foarte rar pentru România, se numește auroră boreală.

Fenomenul a fost generat de furtuna solară aflată în desfășurare, fiind semnalat în zone precum Iași, Buzău, Harghita, Bihor, Maramureș, Cluj, Alba, Dolj . Aurora polară este un fenomen luminos natural care se produce în atmosfera Pământului și a altor planete sau sateliți. Aurora apare ca urmare a perturbărilor produse de vântul solar în magnetosferă, particulele încărcate electric ajungând în atmosfera înaltă și producând ionizarea moleculelor de aer, acestea emițând lumină de diferite culori.

În general, aurorele apar în zonele polare, dar în funcție de activitatea solară (erupții solare, furtuni geomagnetice), acestea pot fi observate și la latitudini mai mici (30°-40° latitudine nordică sau sudică sau chiar mai puțin), potrivit Astroinfo.ro.

Pe site-urile de socializare au început să circule o mulțime de fotografii și filmări ale spectaculosului fenomen. În imaginile video se poate vedea cum fenomenul crește la un moment dat în intensitate, cerul căpătând culori când roșiatice, când roz puternic sau violet.“Chiar acum, fără niciun fel de filtru, fără editări”, a menționat o altă persoană, de data aceasta din Alba Iulia, care a publicat mai multe imagini în care a surprins cerul colorat. O furtună solară de o intensitate rară se îndreaptă spre Pământ şi ar putea provoca întreruperi ale reţelelor electrice şi sateliţilor încă de vineri seara, dar şi aurore boreale impresionante, au avertizat autorităţile americane.

Fenomenul meteorologic El Nino va fi înlocuit de La Nina