România se confruntă cu un nou val de caniculă, iar temperaturile extreme pun la grea încercare rezistența cetățenilor. Conform meteorologilor, jumătate din țară se află sub cod roșu de caniculă. Ne așteptăm la temperaturi de 40-42 C, conform ANM, potrivit ziare.com.
Pentru ca organismul să nu fie afectat de caniculă, Ministerul Sănătății a venit cu un set de recomandări.
Astfel, este recomandat să nu ne expunem la soare în intervalul orar 11.00 – 18.00. În cazul în care dețineți aparat de aer condiționat, temperatura ar trebui să fie setată cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depășește 32 de grade Celsius. Dacă nu aveți aer condiționat acasă sau la locul de muncă, petreceți 2-3 ore zilnic în spații cu aer condiționat (cinematografe, spații publice, magazine). Ministerul Sănătății recomandă să purtăm pălării de soare, haine lejere și ample, din fibre naturale și de culori deschise. Pe parcursul zilei, dușurile călduțe sunt de mare ajutor.
Medicii recomandă hidratarea corespunzătoare în aceste zile caniculare.
Este recomandat să se consume zilnic între 1,5 și 2 litri de lichide, fără a aștepta să apară senzația de sete. În astfel de perioade, este ideal să se consume un pahar de apă la fiecare 15-20 de minute. Prin urmare, Ministerul Sănătății recomandă evitarea alcoolul, inclusiv berea și vinul, deoarece favorizează deshidratarea și diminuează capacitatea organismului de a lupta împotriva căldurii, renunțarea la băuturile cu conținut ridicat de cofeină sau zahăr, deoarece acestea sunt diuretice. Consumați fructe și legume proaspete, cum ar fi pepene galben, pepene roșu, prune, castraveți și roșii, deoarece acestea conțin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeași hidratare ca și un pahar de apă. Evitați activitățile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit etc.)
Despăgubiri pentru pasagerii cărora li s-au anulat cursele TAROM pe data de 8 iulie