Alocațiile copiilor sunt la un singur pas de a fi dublate, deși bugetul nu permite acest lucru, din cauza pandemiei cu noul coronavirus. Decizia vine ca urmare a votului de marți din Senat, când 87 de senatori au votat „pentru”, 29 „împotrivă” și au fost 12 abțineri.
„Am asistat în ultimii doi ani la o confruntare politică între cele două partide, plină de populism și ipocrizie. Alocațiile copiilor au devenit un subiect preferat de politicienii vechilor partide, PNL și PSD, pentru a câștiga capital politic. (…) USR este de acord cu aceste creșteri , atât timp cât sunt sustenabile. USR se va abține abține”, a spus Florina Presadă.
Forul decizional este Camera Deputaților, astfel că dacă și aici votul va fi similar, rămâne în vigoare legea care obligă Guvernul să dubleze alocațiile, nu mărite etapizat.
Reamintim că Ordonanța de Urgență adoptată de Guvern prevede o creștere de 20% de la 1 septembrie iar următoarele creșteri, până la dublare, să fie făcute de două ori pe an, astfel: 20% pe 1 ianuarie 2021 și 1 iulie, până în 2022.
Legea prin care urmau să fie mărite alocațiile a fost promulgată pe 14 ianuarie de președintele Klaus Iohannis, însă criza medicală în care este implicată și România a dat bugetul peste cap.
Cea mai recentă mărire a alocației a fost în luna mai 2019, de la 84 de lei la 150 de lei. În ultimii 10 ani, alocațiile copiilor au crescut de la 42 (ianuarie 2009) la 84 de lei (iunie 2015).
Citește și: Tăriceanu nu se lasă și insistă pe mărirea pensiilor