Compania RAJA SA din Constanța desfășoară activități în domeniul alimentării cu apă și gestionării apei uzate menajere în 170 de localități din 7 județe: Constanța, Ialomița, Ilfov, Călărași, Dâmbovița, Brașov și Bacău.
Pentru a furniza apă potabilă populației, se folosesc 125 de surse subterane cu 480 de puțuri și 3 surse de apă de suprafață.
În plus, infrastructura include 306 stații de pompare pentru apă potabilă și ape uzate, 9 stații de tratare a apei, peste 6.500 de kilometri de rețele de apă și canalizare și 21 de stații de epurare.
Prin urmare, aceste instalații consumă o cantitate semnificativă de energie.
În contextul creșterii costurilor semnificative ale energiei electrice, RAJA a inițiat un program pilot inovator, fără precedent la nivel național, pentru instalarea de panouri fotovoltaice la Stația de Epurare Eforie Sud
Prin acest program, s-a reușit să se reducă consumul de energie electrică cu 30%, contribuind astfel la economisirea costurilor de operare și menținerea tarifelor la un nivel accesibil.
Având în vedere rezultatele promițătoare obținute, s-a elaborat documentația necesară pentru obținerea de fonduri europene, cu scopul de a dezvolta parcuri fotovoltaice la încă 8 locații.
Aceste locații includ Sursele de Apă Cișmea A, Cișmea B, Cișmea C, Cișmea II, precum și Stațiile de Epurare a Apelor Uzate din Medgidia, Mangalia, Buftea și Fetești.
În luna mai a acestui an, RAJA a semnat cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Contractul de Finanțare nr. 2198 ”Construire 8 parcuri fotovoltaice”.
Proiectul, în valoare totală de 29.257.487,42 lei,face parte din ”Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), Axa 11 – “Măsuri de îmbunătățire a eficienței energetice și stimularea utilizării energiei regenerabile”, sprijinit financiar de Comisia Europeană.
După parcurgerea etapelor legale, proiectul a demarat cu etapa de proiectare și de amenajare a locațiilor unde se vor instala panourile și implicit pregătirea sistemelor de susținere ale acestora.
Prin implementarea acestuia se urmărește atât diminuarea consumului de energie electrică achiziționată de la terți cât și atingerea obiectivelor Planului Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice 2021 – 2023 privind ponderea globală de energie din surse regenerabile
Conform proiectului vor fi montate un număr total de 5.793 panouri fotovoltaice cu o putere totală instalată de 3.186,15 kWp.
Numărul de panouri montate este diferit pentru fiecare locație,iar termenul de finalizare a investiției este 31 decembrie 2023.
Conform proiectului vor fi montate panouri fotovoltaice, în următoarele locații: Sursa Cișmea A – 1010 panouri fotovoltaice de 550 Wp
Sursa Cișmea B- 816 panouri fotovoltaice de 550 Wp;
Sursa Cișmea C – 1534 panouri fotovoltaice de 550 Wp;
Sursa Cișmea II – 810 panouri fotovoltaice de 550 Wp;
SEAU Medgidia – 360 panouri fotovoltaice de 550 Wp;
SEAU Buftea – 280 de panouri de 550 Wp;
SEAU Fetești – 272 panouri fotovoltaice de 550 Wp;
SEAU Mangalia – 711 panouri fotovoltaice de 550 Wp.
Potrivit directorului general al RAJA SA Constanța, Aurel Presură “beneficiile implementării acestui proiect sunt evidente. Parcurile fotovoltaice sunt sisteme de producție a energiei electrice practice și ecologice, prietenoase cu mediul, care protejează natura și previn încălzirea globală. Acestea nu degajează gaze cu efect de seră și nici nu conțin substanțe toxice nocive pentru natură. Totodată, urmărim atingerea obiectivelor Uniunii Europene privind producția de energie din surse regenerabile prevăzute în Directiva UE 2018/2021. Nu în ultimul rând, vorbim și despre reducerea intensității energetice în activitatea desfășurată de RAJA. De asemenea, ne propunem extinderea acestui program și la alte puncte de lucru, în funcție de sursele de finanțare destinate acestui domeniu”.