Moise Guran a plecat din presă, a intrat în politică și, în prezent, se ascunde după interfața de Facebook. A absolvit Facultatea de Drept, a fost reporter, dar și corespondent economic, iar din 2015 a fost vocea din cadrul emisiunii România în Direct, transmisă pe Europa FM. A decis că nu-și ascunde convingerile politice și a făcut un pas criticat de mulți, discutat de și mai mulți, dar și aplaudat de cei din USR PLUS. Pasul mare s-a oprit într-un timp foarte scurt: undeva în martie, Moise Guran a decis să îi părăsească pe cei din USR PLUS.
”Cele mai grele decizii din cariera unui jurnalist sunt cele în care etica intră în conflict cu deontologia. Etica se referă la binele general al societății, iar deontologia se referă la regulile meseriei. Teoretic, regulile meseriei de jurnalist nu pot intra în conflict cu interesul general al societății, tocmai pentru că ele, regulile respective, sunt gândite pentru a sluji societatea. Și totuși, în practică, lucrurile sunt întotdeauna mai complicate. Vă dau un exemplu: unui jurnalist îi este interzis să cheme lumea în stradă, la orice fel de proteste, și în special la cele politice, dar ce ar trebui să facă un jurnalist atunci când guvernul amenință prin actele sale însăși existența democrației?”, a spus Guran la începutul anului 2020.
De ce a luat Moise Guran decizia de a renunța definitiv la cariera și la rolul de jurnalist român?
„Vă dau un exemplu: unui jurnalist îi este interzis să cheme lumea în stradă, la orice fel de proteste, și în special la cele politice, dar ce ar trebui să facă un jurnalist atunci când guvernul amenință prin actele sale însăși existența democrației?
Alt exemplu: unui jurnalist nu îi este interzis să devină om politic, dar, dacă tot mai mulți jurnaliști devin oameni politici, atunci credibilitatea generală a breslei scade și rolul presei de câine al democrației este afectat.
Și totuși, eu azi, acum, vă anunț că am luat decizia să renunț definitiv la cariera și la rolul meu de jurnalist român pentru a-mi asuma un rol politic în această țară.
Acesta este ultimul mesaj pe care vi-l dau în calitate de jurnalist și este o explicație pentru dumneavoastră, cei care mă urmăriți de atât amar de ani.
Nu știam și nici acum nu știu dacă a contat sau cât a contat că, din 2013, dar mai ales în 2017 și 2018, am ieșit în stradă și că am chemat și pe alții să facă la fel. Nici nu mai contează cu adevărat acum, important este doar rezultatul – chiar dacă fiecare dintre noi, cei ieșiți în stradă în acești ani am avut un rol micuț, micuț, pe ansamblu, noi ca societate, sute de mii sau poate chiar milioane de oameni, am devenit conștienți de valorile comune pe care le avem, de scopul și de agenda pe care o dorim pentru țara noastră”, explica Moise Guran în luna ianuarie.
În momentul de față, Moise se ascunde și nu prea. Discută viața de la supermarket, victimele coronavirusului și școala din România. Adică, fix ceea ce făcea la radio, doar că nu mai moderează voci, moderează comentarii. A lăsat politica undeva în aer și a ales viața virtuală, scrie, răspunde și apasă butonul de Like.
Se întoarce în trecut și postează bancuri de acum 30 de ani cu și despre președinți americani, se amuză, face glume și se enervează când comentatorii nu sunt de acord cu el.
Mai lipsește să se lipească de vizor și să discute apometrele vecinilor. Un fel de pregătire pentru pensie.
Citește și: Tăriceanu e singur, atât de singur, încât vorbește despre ficuși