Sute de pelicani au fost surprinși în Galați, pe malul lacului Brateş. Lacul este situat la marginea oraşului, iar păsările au decis să rămână aici pentru o scurtă perioadă, înainte de plecarea în țările calde.
Ce caută sutele de păsări pe lac? Pește, liniște și un plan înainte de marea migraţie către zonele calde din Africa şi Asia de Sud Est. Evenimente de acest tip au loc anual, dar este prima dată când scenele spectaculoase au fost surprinse pe lacul Brateș.
Pescari renumiți și sanitari piscicoli, pelicanii au fost alungați cu focuri de armă de către proprietarii bălţilor de peşte din zona Galaţiului. Pare o măsură extremă, dar un singur pelican poate mânca până la 4 kilograme de pește. Și nu vorbim aici de un singur pelican.
Pelicanii sunt păsări care trăiesc în colonii, dar doar în ape puțini adânci și se hrănesc exclusiv cu pește.
În caz de penurie de pește, li se poate întâmpla să atace cuiburile altor păsări sau, mai adesea, depozitele de gunoaie menajere. Fiind păsări migratoare, sosesc în România între martie și mai, apoi pleacă în septembrie-octombrie spre Delta Nilului, regiunea Golfului Persic sau coastele Asiei.
”Pelicanii caută noi zone de hrănire. În jurul Galaţiului sunt multe crescătorii de peşte, dar lacul Brateş este o zonă puţin populată, bogată în peşte, dar este ferită de ochii oamenilor. Sunt ultimele pregătiri ale juvenilelor care au apărut în acest an. Urmează o migraţie lungă de câteva mii de kilometri şi atunci este nevoie de antrenament şi de linişte”, a declarat Mădălin Şerban, director Complexul Muzeal Galaţi.
Specialiștii mai afirmă că nu este prima dată când păsările aleg să poposească pe lacurile întâlnite pe drum și rămân în zonă chiar și câteva zile, dacă au hrană suficientă. Și, chit că traversăm anul coronavirusului, natura își urmează cursul și ne vizitează chiar și atunci când nu putem primi vizite.
Citește și: Jenő Szabó, despre Omul Deltei: ”Patzaichin e plin de viață”