Numărul de boli digestive în Europa, inclusiv în România, a crescut alarmant, începând cu anul 2000, atrag atenția oamenii de știință de la Universitatea Liverpool din Marea Britanie. Aceștia au realizat un amplu studiu prezentat pe 10 octombrie 2022 la United European Gastroenterology Week, avertizând asupra pericolului mai multor boli, potrivit ziare.com.
Printre aceste afecțiuni se află bolile hepatice, pancreatita, boala de reflux gastroesofagian, gastrita și tulburările vasculare intestinale
Incidența și ratele mortalității pentru toate formele de cancere digestive au crescut cu 26%, respectiv cu 17%, în perioada 2000-2019. Potrivit raportului, bolile digestive afectează peste 300 de milioane de oameni din Europa și zona mediteraneană, costurile economice asociate fiind substanțiale. Cercetătorii britanici atenționează asupra faptului că incidența și prevalența multor boli digestive sunt cele mai mari în rândul tinerilor și vârstnicilor.
Incidența și mortalitatea standardizate în funcție de vârstă au crescut în cazul cancerului hepatic și pancreatic în cele mai multe dintre țările europene începând cu anul 2000.
Consumul de alcool, obezitatea și alți factori modificabili ai stilului de viață au fost identificați ca având un rol esențial în producerea acestor boli digestive. Cercetătorii de la Universitatea din Liverpool, Marea Britanie au efectuat studiul în numele UEG, observând tendințe în creștere a cazurilor de boli digestive din cauza indicelui de masă corporală (IMC) ridicat pe întreg continentul. În timp ce s-au făcut unele progrese în ceea ce privește reducerea rolului alcoolului începând cu anul 2000, totuși consumul de alcool are în continuare un rol major în prodcerea bolilor digestive. „Povara de sănătate, economică și socială a bolilor digestive crește într-un ritm alarmant”, spune Helena Cortez-Pinto, președintele UEG. Potrivit acesteia, sistemele și economiile de sănătate se află deja într-o stare fragilă și sunt necesare acțiuni urgențe pentru a aborda aceste sarcini, prin educație publică, modularea alegerilor de stil de viață și cercetare, pentru a inversa aceste tendințe alarmante.
Sistemul digestiv este vital pentru supraviețuire. La fel ca și în sistemul respirator, disfuncționalitățile acestuia poate periclita sănătatea și poate cauza probleme grave de-a lungul timpului inclusiv decesul
Sistemul digestiv are practic rolul de a transforma mecanic și chimic prin masticație și procesele digestive materia prima din diferite alimente în vitamine, minerale, nutrienți și alte substanțe necesare pentru supraviețuire și eliminarea susbstantelor toxice din organism. Procesul cheie sau primul nivel al acestui sistem este digestia.