Regiuni întregi de pe glob nu vor mai putea fi locuite în următoarele decenii, din cauza valurilor de caniculă care vor fi mai frecvente şi mai intense. Avertismentul a fost făcut de către ONU într-un raport dat recent publicității, potrivit antena3.ro.
Care este avertismentul transmis de către ONU
Organizaţia Naţiunilor Unite şi Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie fac apel în raportul comun la adoptarea de măsuri în vederea pregătirii pentru a face față viitoarele valuri de caniculă, astfel încât să se poată evita producerea unui număr mare de decese. Cele două organizații subliniază faptul că există limite dincolo de care persoanele expuse la o căldură şi umiditate extreme nu pot supravieţui, existănd limite dincolo de care societăţile nu se mai pot adapta. Potrivit evoluţiei actuale a climei, valurile de căldură ar putea atinge şi depăşi aceste limite fiziologice şi sociale în cursul următoarelor decenii, în special în regiuni precum Sahel, Asia de Sud şi Asia de Sud-Vest, susţin reprezentanții celor două organizaţii.
Valurile de căldură vor conduce pierderea de vieți omenești
Situaţia va avea ca rezultat „suferinţe şi pierderi de vieţi omeneşti la scară largă, mişcări ale populaţiei şi o agravare a inegalităţilor”, avertizează asociațiile. Canicula ucide deja mii de persoane anual, provocând apariția a din ce în ce mai multe decese odată cu accentuarea schimbărilor climatice, afirmă în raport Martin Griffiths, şeful agenţiei umanitare a ONU şi Jagan Chapagain, secretarul general al IFRC. Valurile de căldură au provocat producerea unora dintre cele mai grave dezastre înregistrate vreodată în privinţa deceselor. Potrivit raportului, valul de caniculă din 2003 din Europa a provocat peste 70.000 de decese,în timp ce un val de căldură din Rusia din 2010 a ucis peste 55.000 de persoane. „Criza climatică intensifica urgenţele umanitare la nivel mondial, pentru evitarea efectelor sale cele mai devastatoare, trebuind investit în mod egal în adaptare şi atenuare, în special în ţările cele mai expuse riscului, a afirmat Jagan Chapagain.
Numărul afecțiunile digestive a crescut în România, în special în rândul tinerilor