Recomandările ANSVSA privitor la sacrificarea porcului în gospodărie

Porcul poate fi tăiat doar sub control sanitar-veterinar

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetăţenilor să acorde o atenţie deosebită achiziţionării şi manipulării alimentelor de origine animală, în special în perioada sărbătorilor de iarnă, potrivit ziare.com.

Recomandările ANSVSA pentru consumatori în perioada Sărbătorilor

Păstrarea alimentelor de origine animală: După cumpărare, alimentele de origine animală trebuie depozitate în frigider cât mai curând posibil, respectând instrucţiunile de pe etichetă pentru a preveni riscurile de contaminare.

Sacrificarea porcului în gospodărie

Sacrificarea porcului din gospodărie trebuie realizată sub control sanitar-veterinar, pentru a verifica sănătatea animalului şi siguranţa cărnii. Fără un astfel de control, consumul de carne poate reprezenta un pericol major pentru sănătatea publică. Este interzisă comercializarea cărnii de porc provenite din gospodării sau din zone de restricţie datorită Pestei Porcine Africane (PPA).

Examinarea cărnii pentru Trichinella spp.

Carnea de porc, inclusiv cea provenită de la porci mistreţi, trebuie supusă unui examen trichineloscopic obligatoriu înainte de a fi consumată. Examenul poate fi realizat la centrele autorizate, iar costul acestuia variază între 26 de lei şi 90 de lei + TVA. Comercializarea cărnii de porc necontrolate sanitar veterinar: Comercializarea cărnii de porc fără control sanitar veterinar este sancţionată cu amenzi de până la 40.000 lei.

Recomandări pentru cumpărături în pieţe şi târguri:

Verificaţi existenţa vitrinelor frigorifice şi integritatea ambalajelor. – Asiguraţi-vă că produsele alimentare sunt etichetate corect, cu informaţii despre originea, condiţiile de păstrare şi termenul de valabilitate. Brânzeturile trebuie comercializate în ambalaje de unică folosinţă şi să aibă etichete cu date despre producător şi sortiment.

Comerţul online:

Pentru achiziţiile online de alimente, consumatorii sunt sfătuiţi să verifice cu atenţie condiţiile de livrare, transport şi păstrare a produselor perisabile, asigurându-se că vânzătorii deţin autorizaţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, respectând toate normele de siguranţă.

Call Center ANSVSA:

Pentru sesizări şi informaţii suplimentare, cetăţenii pot apela gratuit numărul 0800 826 787. ANSVSA îndeamnă cetăţenii să cumpere produse alimentare doar din locuri autorizate şi să respecte recomandările pentru siguranţa alimentelor, pentru a preveni orice risc de contaminare şi pentru a proteja sănătatea publică în perioada sărbătorilor”, a transmis ANSVSA într-un comunicat.