Datele obţinute de telescopul James Webb au condus la o nouă descoperire, a anunţat Agenţia Spaţială Europeană (ESA). Oamenii de ştiinţă au confirmat prezenţa unei exoplanete, ceea ce este o premieră de la lansarea telescopului. Denumită „LHS 475b”, noua exoplanetă prezentă în constelaţia Octans are 41 de ani lumină, este aseamănătoare cu Pământul, deoarece diametrele sunt identice în proporţie de 99%, a comunicat ESA, potrivit g4media.ro.
LHS 475b şi Pământul sunt foarte diferite, exoplaneta confirmată de datele lui James Webb fiind mult mai aproape de steaua sa decât este Pământul de Soare.
Planeta pare să fie telurică și să aibă dimensiuni similare cu Pământul – cam 95% din dimensiunea planetei noastre. Corpul ceresc este a patra planetă detectată care orbitează o stea mică și rece – TOI 700. Toate aceste exoplanete au fost descoperite de NASA cu ajutorul misiunii TESS. Exoplaneta îşi finalizează orbita în doar două zile, LHS 475b fiind, de asemenea, „cu câteva sute de grade mai caldă”.
„Dacă sunt detectaţi nori, ar putea determina oamenii de ştiinţă să concluzioneze că planeta seamănă mai mult cu Venus”, spune Jacob Lustig-Yaeger de la Universitatea Johns Hopkins.
De asemenea, deoarece steaua sa, pitică roşie, este mult mai rece decât Soarele,, LHS 475b ar putea avea o atmosferă, întrebare pe care oamenii de ştiinţă o vor analiza în lunile următoare. O altă planetă similară, descoperită în 2020 în același sistem, denumită TOI 700 d, este, de asemenea, de dimensiuni similare cu cele ale Pământului. Ambele exoplanete se află în așa-zisa „zonă locuibilă” a stelei lor, la o distanță suficientă să asigure existența apei lichide pe suprafață. Potențialul pentru existența apei în formă lichidă sugerează că planetele sunt sau au fost în trecut, capabile să susțină viața.O exoplanetă (sau planetă extrasolară) este o planetă care ori își are orbita în jurul unei alte stele decât Soarele, aparținând deci unui alt siste
Marcel Boloş: Cardurile de energie vor fi distribuite de la 1 februarie