Tragedia din urmă cu două săptămâni, când un bebeluș a murit după botez, înecat, schimbă regulile din timpul slujbei de creștinare. Asta chiar dacă înalte fețe bisericești se opun, cu îndârjire acestei cerințe, firești. Totuși, o voce se face auzită, cea a Arhipeiscopului Argeșului și Muscelului, ÎPS Calinic.
„Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului a decis o serie de măsuri noi privind desfăşurarea tainei sfântului botez şi potrivit dispoziţiei Eparhiei Argeşului, pentru a nu se confrunta cu situaţii precum cazul de la Suceava, preoţii sunt rugaţi să respecte mai multe măsuri şi recomandări. Măsurile au intrat în vigoare de luni 8 februarie. Îndrumările practice pe care le-am întocmit cu privire la rânduiala Tainei Sfântului Botez au fost transmise parohiilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului”, a declarat ÎPS Calinic, arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, pentru Adevărul.ro.
Concret, preoții nou hirotonisiți vor face botezul doar cu sprijinul preoților cu experiență, mai mult, aceștia din urmă vor fi cei care scufundă copilașii în cristelniță.
Bebelușii prematuri, doar stropiți pe cap cu apa sfințită
De asemenea, va fi solicitat acordul părinților pentru „botezul clasic”, iar în cazul „în care pruncul are probleme medicale ori este agitat sau speriat, plânge foarte tare, este „fraged” ca vârstă (sub 40 zile), sau când există situaţii speciale (familia nu doreşte afundarea copilului) prin „pogorământ”, după cum precizează arhiepiscopul Calinic, „săvârşirea Tainei Sfântului Botez se poate face prin turnarea de apă sfinţită, din cristelniță, pe creștetul copilului.
„Cred că în viitor se va analiza practica scufundării pruncilor la botez şi se va lua hotărârea cea mai potrivită întru respectarea rânduielii şi evitarea cu grijă a nedoritelor accidente”, declara săptămâna trecută ÎPS Calinic. Acesta fiind de altfel primul prelat ce ia în considerare o posibilă schimbare a ritualului botezului.
Pe de altă parte, ÎPS Teodosie este extrem de vehement cu privire la orice schimbare a botezului. „Nicicum nu se schimbă ritualul. Pentru că…o să dau și temeiuri din Sfintele Canoane. Canoanele acestea referitoare la credință sunt valabile și peste 1000 de ani. De aceea nu vom schimba. Nu ne intimidăm”, declara ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, săptămâna trecută.
Citește și: Ritualul botezului, contestat de o petiție Declic