DSVSA Buzău a închis temporar o unitate de catering .Inspectorii au confiscat 25 de kilograme de peşte dintr-o unitate de profil în urma unei campanii de verificări, încheiată cu amenzi de peste 68.000 de lei, potrivit ziare.com.
În luna februarie, inspectorii sanitar-veterinari au organizat controale la peste 400 de agenţi economici din domeniul alimentar, scopul activităţilor fiind cel de a verifica activitatea pe întreg lanţul de la producţie, la comercializare.
„În perioada menţionată, inspectorii D.S.V.S.A. Buzău au efectuat controale şi verificări la obiective supuse controlului pentru siguranţa alimentelor fiind controlaţi 418 operatori economici. Controalele efectuate au vizat verificarea respectării condiţiilor generale de igienă, verificarea respectării cerinţelor de trasabilitate, verificarea modului de etichetare a produselor alimentare. În urma controalelor efectuate au fost constatate deficienţe structurale, lipsa verificării stării de sănătate, neefectuarea acţiunilor de dezinfecţie/dezinsecţie/deratizare, lipsa monitorizării temperaturii din spaţiile frigorifice, deficienţe de depozitare şi manipulare a produselor alimentare, deficienţe de trasabilitate”, informează DSVSA.
Pe timpul verificărilor, inspectorii autorităţii sanitar-veterinare au oprit temporar activitatea unei societăţi . Au fost aplicate 10 amenzi, fiind impuse măsuri de remediere a neconformităţilor constatate.
Urmare a acestor neconformităţi au fost aplicate 10 amenzi contravenţionale în valoare totală de 68.800 lei şi 34 avertismente. „A mai fost aplicată o Ordonanţă de suspendare a activităţii la o unitate de catering unde au fost constatate deficienţe structurale şi de igienă. De asemenea, au fost confiscate 25 kg de peşte la o pescărie în urma constatării unor modificări organoleptice.
În baza Programului de supraveghere şi control au fost prelevate 87 probe de produse alimentare pentru determinarea conformităţii acestora cu prevederile legale în vigoare.
În perioada menţionată, DSVSA a intervenit pentru soluţionarea a 8 alerte alimentare primite prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje şi a 4 notificări de neconformităţi primite prin Sistemul de Asistenţă şi Cooperare Administrativă”, transmite DSVSA. Pe parcursul lunii februarie au mai fost efectuate peste 6.300 de analize de laborator pentru probele oficiale şi autocontrol pe domeniul sănătate animală şi aproximativ 1200 analize de laborator pentru probele oficiale şi autocontrol pe domeniul siguranţa alimentelor.