Frode Forland face o analiză care ar bucura pe mulți. Nu și pe părinți. În momentul în care alegi să devii părinte, alegi sănătatea și fericirea copilului tău, înainte de toate și înainte de orice. Nu discutăm sacrificii sau citate lacrimogene. Discutăm un pericol iminent și discutăm educație.
Cumva, Norvegia a reușit să îmbine școala cu pericolul și educația cu siguranța, deși mulți părinți încă se tem. Și, da, încă se vor teme, în condiția în care orice ieșire din casă e o ruletă rusească.
În Norvegia, școlile au rămas deschise și mulți părinți au ripostat, pe bună dreptate. Nimeni nu ar vrea să facă din copilul lui un cobai. Nici pentru cifre și nici de dragul veștilor bune din presă.
Cu toate acestea, școlile și grădinițele au fost perfect funcționale pe durata lunii aprilie. Și asta, indiferent de părerile sau temerile părinților. Sau de restricțiile adoptate de alte state din Europa.
Dar. Situația școlilor pe vreme de pandemie rămâne un subiect foarte discutat.
Un înalt responsabil din cadrul Institutului norvegian de sănătate publică, Frode Forland, a declarat cu prilejul unei conferinţe de presă:
”Nu am observat până la acest moment ca deschiderea şcolilor să fi avut un efect negativ asupra situaţiei epidemiologice. Dacă relaxarea măsurilor ar fi avut un astfel de efect, ar fi trebui să începem astăzi să-l constatăm sub forma unei creşteri a cifrei infectărilor”.
Cu școli închise sau deschise, virusul rămâne printre noi. E la latitudinea fiecăruia cât vrea să fie de speriat sau de precaut. Ca părinte, precauția e cu mult sporită și asta chit că locuiești în Norvegia sau în România. Virusul nu a ținut și nu va ține cont de geografie, de părinți, de bunici sau de copii.
”Cu toate acestea, este încă puţin prea devreme pentru a constata impactul în ceea ce priveşte spitalizările şi urmărim situaţia cu o atenţie sporită”, a mai precizat Frode Forland.
În momentul de față, există peste 8000 de cazuri pozitive în Norvegia, 224 de persoane fiind confirmate decedate. De asemenea, 58 de persoane sunt spitalizate, dintre care 22 sunt în terapie intensivă. Începând cu data de 6 mai au fost testate 195.921 de persoane.
Ce ar mai fi de adăugat? În data de 30 aprilie, numărul spitalizărilor a scăzut sub 100. De asemenea, Ministrul Sănătății din Norvegia a anunțat că epidemia se află ”sub control”.
Pe mine, ca părinte, nu m-ar liniști și nu m-ar relaxa cifrele. Orice analiză ar face Frode Forland și orice decizie ar lua cei de sus.
Citește și: 12 mai: sărbătorim sau comemorăm cadrele medicale?