Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat a precizat, marți, de ce se menține starea de alertă, deși numărul cazurilor de infectare s-a redus semnificativ în ultima perioadă, ieri întreaga țară se afla în scenariul verde, cu o rată de infectare de sub 1,5 cazuri la mia de locuitori.
„Starea de alertă nu s-a ridicat, pentru că noi ca să aplicăm măsurile și incidențele, în situația în care încă nu putem să spunem că situația este sub control… «ridicăm starea de alertă și tot»… Noi acum aplicăm niște măsuri într-o stare de alertă, nu suntem într-o stare de normalitate. În secunda ridicării stării de alertă înseamnă că suntem într-o stare de normalitate. În starea de normalitate nu mai poți aplica anumite măsuri care le aplici sub starea de alertă, sau starea de urgență”, a declarat Arafat la Digi24.
Totodată, acesta a precizat că următoare două săptămâni sunt decisive, iar în funcție de evoluția epidemiologică care va sta la baza discuțiilor de la comitetului interministerial care este la nivelul Guvernului, dar și la cele în care vor fi implicați experții în domeniul sănătății publice.
Nu e cazul să lăsăm „garda jos”
Ce trebuie să înțelegem cu toți că „scenariul verde” și relaxarea unora dintre măsuri nu înseamnă că totul s-a terminat, motiv pentru care șeful DSU atrage atenția că nu este cazul să lăsăm garda jos.
„Da, suntem într-o situaţie bună, trebuie să o păstrăm. O păstrăm respectând regulile care sunt, sunt în analiză aceste reguli, urmează să se vină poate în cursul săptămânii viitoare, către sfârşitul acestei săptămâni cu nişte propuneri poate de îmbunătăţire a situaţiei, hai să zicem de reluare a unor activităţi sau de relaxare, cum zicem noi, dar asta totdeauna trebuie făcut cu precauţie, cu atenţie”, a mai spus șeful DSU.
Totodată, acesta speră să fie menținut controlul asupra numărului de cazuri de infectare, chiar dacă este posibil să mai fie o oarecare creștere. De asemenea, Arafat reamintește importanța continuării campaniei de vaccinare. „Riscul cel mai important când vedem acest lucru, pentru că sunt date publice este ca unii să spună gata, am scăpat, de ce să mă vaccinez? Şi ăsta să fie de fapt motivul pentru care să ne întoarcem, să începem să crească şi efectul care l-am obţinut la acest moment să-l pierdem”, a adăugat medicul.
Citește și: Moldovenii sunt mai reticenți la vaccinare