Autoritățile au impus câteva reguli, elementare, pentru prevenirea și combaterea răspândiri epidemiei cu noul coronavirus: spălatul pe mâini, păstrarea distanței fizice, strănutatul/tușitul în pliul cotului, iar cel mai important – purtatul măștii în spațiile publice închise (mai nou și în cele deschise, dar aglomerate). Chiar și așa, un număr considerabil de persoane „uită” aceste reguli, iar asta se vede în cifrele oficiale legate de cazurile noi de infectări. Numai în ultimele 24 de ore, România a înregistrat un număr record, 1.415 noi cazuri de infectări.
Iar prognozele nu sunt deloc optimiste. Specialiștii în sănătate publică au anunțat, conform Digi24, că peste o lună, în România ar putea fi peste 2.800 de noi cazuri de Covid-19 pe zi, dacă tendința actuală se menține.
Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a precizat la postul B1 TV că „orice scenariu este făcut pe bază de calcule matematice și orice scenariu poate să devină adevărat dacă nu se iau măsuri. Noi, clar, la acest moment, am recomandat și recomandăm în continuare respectarea măsurilor de distanțare și a măsurilor precum portul măștii, portul măștii în anumite zone, în aer liber, reducerea programelor în zonele de distracție sau unde există un contact mai intens între oameni de la o anumită oră. Acestea sunt măsuri care, dacă urmărim țările europene, România nu e singura care le ia. (…) Indiferent cât s-a încercat să se bată joc chiar de măsurile care se iau, totuși măsurile care s-au luat în România sunt în consens cu măsurile care se iau în alte țări”, a spus Raed Arafat, în direct la B1 TV.
Tot efortul depus până acum poate fi în pericol
„Se bate joc de măsurile care sunt preventive, care ajută populația să limiteze răspândirea virusului și care ne ajută să reducem impactul pe terapie intensivă, și se confundă cu așa-zisa libertate absolută a individului de a face orice dorește. Această libertate absolută înseamnă că acest individ, la un moment, va călca peste libertatea altora de a rămâne sănătoși și de a nu se infecta. Acestea sunt aspecte care, da, trebuie discutate, trebuie discutate profund, filosofic, din toate punctele de vedere, dar acum avem o pandemie, care arată că, într-adevăr, ca să se țină sub control are nevoie de unele măsuri. Nu se iau măsuri restrictive, nu închidem – în Noua Zeelandă, pentru că o familie a apărut în localitatea Auckland, care e o localitate mare acolo, dacă nu mă înșel, poate că este chiar cel mai mare oraș la ei, au luat niște măsuri restrictive majore, ca să stopeze răspândirea. Noi nu venim să luăm aceste măsuri! N-am atins acest nivel, dar în același timp se iau măsuri minimale, de distanțare, de respectare a unor reguli de igienă, de portul măștii în spațiile închise, în spațiile deschise aglomerate. Măcar astea să le respectăm!”, a mai declarat secretarul de stat.
De la începutul epidemiei, în România au fost confirmate 65.177 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, 31.048 pacienți au fost declarați vindecați și 2807 persoane au decedat.
Citește și: Nelu Tătaru: „Finalul acestui prim-plan pandemic nu se joacă doar în spitale”