Că alegi TikTok, Facebook, Instagram sau oricare altă platformă care te ajută să socializezi, un lucru este cert: toate, dar absolut toate site-urile Social Media, colectează.
Sunt modalități diferite prin care se joacă sau prin care te fac să te joci. Scopul: informația. Ce înseamnă informația? Putere. Cum să plătește puterea: prin sume frumușele.
Știm asta și folosim nu doar site-uri de socializare. Folosim zilnic aplicații pentru a evada într-o lume virtuală unde ne simțim protejați. Un fel de Alice în Țara Minunilor. Doar că țara noastră virtuală este mai mult o Țară a Minciunilor.
Ni se pare normal, pentru ca așa funcționează. Și ni se pare normal, pentru că ne-am obișnuit cu add-uri, cookie-uri, chestionare, joculețe și acceptul social. Ne-am obișnuit să ni se dea atenție și să plătim atenția cu informații.
Toate rețelele sociale și toți gigantii IT colectează informații despre utilizatori. Serios. Se spune că ar exista o limită, dar se spune asta doar pentru confortul nostru psihic.
De ce e TikTok diferit? Pentru că atrage mai mult. Să ne uităm puțin la ceea ce înseamnă platforma și de ce atrage. De ce ne atrage.
În ultimii ani, consumul de video online a crescut foarte mult, atât la nivelul țării noastre, cât și la nivel Global. Potrivit contorizărilor realizate la diferite clipuri prezente în online, dar și din datele deținute de Biroul Român de Audit Transmedia, se arată că circa 85 % din utilizatorii de internet preferă conținutul video. Acest lucru se datorează impactului mult mai mare pe care îl au videoclipurile, și imaginile asupra creierului nostru. Astfel, s-a demonstrat științific că, 90% din informațiile procesate de creierul uman sunt cele vizuale.
Ne-am plictisit de poze banale și ne-am plictisit de cenzură.
Și acum. De ce sperie? Tot pentru faptul că atrage, că dependența crește și că atunci când ești dependent, tinzi să ”ierți”. Ierți colectarea de date personale și ierți ideea de malware. Sau de soft ”rău intenționat”. Pentru că nu te interesează, pentru că nu îți pasă și pentru că nu îți pui prea multe întrebări.
TikTok, rețeaua socială pe care administrația Trump vrea cu orice preț să o interzică în SUA, ar fi colectat date despre milioane de useri timp de 18 luni, printr-o tactică interzisă de Google, arată o anchetă publicată de Wall Street Journal. TikTok a intrat și în ”vizorul” autorităților franceze care au deschis o investigație venită după o plângere primită în mai, dar nu se știe exact despre ce este vorba.
Revenim: nu se știe pentru că nimeni nu se întreabă ce e dincolo de un ecran glossy menit să atragă adolescenți. Iar un adolescent nu va înțelege că TikTok nu este doar o simplă rețea de socializare. Ci un serviciu de colectare de date.
Citește și: Muhannad Ismael: coronavirusul va fi detectat fără un test