România are o populație prea bolnavă pentru a putea trece cu ușurință de complicațiile cauzate de Covid 19, acesta fiind de altfel și motivul pentru rata de mortalitate este una dintre cele mai mari din Europa. Dr. Beatrice Mahler a explicat, la Digi24, care sunt cauzele care ne-au adus în această situație.
„Cred că trebuie să privim lucrurile puțin mai extins și să ne uităm, pe de o parte, la problemele de sănătate ale populației, la modul în care ele sunt gestionate – și aici ne referim la deficitul de servicii de sănătate uniform repartizate în România, la speranța de viață, care diferă mult dacă ne uităm la București sau ne uităm la o regiune mai puțin dezvoltată din România. Prin urmare, cred că avem cauze multiple, care nu țin neapărat de momentul în care suntem, de îngrijirea pe care noi o acordăm pacienților, ci de problemele pe care le au pacienții, de modul în care au fost ele manageriate, de modul în care și-au urmat tratamentul zi de zi”, a explicat dr. Beatrice Mahler la Digi24.
Infecțiile nosocomiale, factor de risc
Dr Mahler a precizat că este nevoie de transparneță în raportarea infecțiilor nosocomiale, care erau cauza celor mai multe dintre decesele din spitalele românești.
„Este extrem de important să fim transparenți și raportarea lor să se facă din primul moment, de fapt monitorizarea infecțiilor nosocomiale este obligatoriu să fie făcută zilnic, iar implicarea personalului trebuie să fie de la asistenta de salon până la manager, pentru că altfel riscăm să pierdem vieți și din cauza infecțiilor nosocomiale”, a subliniat managerul Institutului Marius Nasta din București.
De la începutul pandemiei, în România au fost înregistrate 155.283 de cazuri de persoane infectate cu Covid, 117.942 pacienți au fost declarați vindecați, iar 5.411 de pacienți au decedat. Dintre cei decedați, 53 au fost la ultima raportare, printre aceștia aflându-se și un copil de 4 ani, ce prezenta și alte probleme medicale. Aceasta este cea mai tânără victimă după infectarea cu noul coronavirus.
Citește și: O scădere a cazurilor Covid în 24 de ore, dar o rată de infectare de aproape 20%