Secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Andrei Baciu a declarat la B1 TV că Direcțiile de Sănătate Publică au fost „prinse” nepregătite pentru actuala criză medicală, în care au un rol central.
„Direcțiile de Sănătate Publică (DSP) au fost cele mai puțin pregătite pentru un astfel de rol central pe care îl au într-o astfel de situație, o criză de sănătate publică. Sunt chestiuni pe care nu le poți suplini, e nevoie de ani de zile. De exemplu, partea de medici specialiști în epidemiologie, sănătate publică, igienă – nu ai de unde să-i formezi peste noapte. A anunțat domnul ministru că la examenul de rezidențiat de anul acesta, aceste categorii au fost introduse în lista specialităților deficitare, se vor suplini locuri și vor apărea începând cu anul viitor. Aceasta este una dintre măsuri.
Referitor la interacțiunea cu toți cei care sună la Direcțiile de Sănătate Publică, (…) s-a realizat un sistem de call center care a fost implementat, pe de o parte, la nivelul tuturor DSP-urilor și acesta va fi perfecționat în zilele următoare, astfel încât să se poată eficientiza și să se poată avea o evidență mult mai clară a tuturor problemelor, a tuturor solicitărilor și să se poată răspunde cât mai repede”, a explicat Andrei Baciu, la B1.
O rată de infectare de aproape 20%
Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, duminică, 2.880 de cazuri noi de infectare cu coronavirus depistate în România, în 24 de ore, cu o rată de infectare de 18,33%, fiind realizate 15.709 teste. 628 de pacienți cu Covid-19 sunt, în acest moment, internați în secțiile de terapie intensivă. De asemenea, de sâmbătă până duminică, au fost înregistrate 53 de decese în rândul persoanelor infectate cu coronavirus. De al debutul pandemiei și până în prezent, la nivel național au fost confirmate 155.283 de îmbolnăviri, 117.942 de pacienți au fost declarați vindecați, iar 5.411 de pacienți au decedat.
Citește și: România, prea bolnavă pentru lupta cu Covid