Patriarhul Daniel
Patriarhul Daniel / Foto: Facebook

Dacă ar fi să descriem BOR prin câteva cuvinte, ar trebui să descriem un copil răzgâiat, de bani gata, căruia părinții nu i-au refuzat niciodată nimic. Da, copilul ăla care urlă nervos și alintat prin supermarket, în timp ce mama, în loc să-l pună la punct, îl mângâie pe creștet și-l întreabă dacă nu vrea o înghețată ca să-i treacă, tot lui, supărarea.

Și pentru că celor de la BOR tocmai li s-a refuzat „chindia” de Sfântul Dumitru, după cum a declarat, în cursul zilei de astăzi, chiar premierul Ludovic Orban, prelații se revoltă prin vocea arhi-cunoscutului purtător de cuvânt, Vasile Bănescu. Potrivit lui Bănescu, cel cu arhaismele mereu la purtător, de nu poți fi întotdeauna sigur dacă citești vreo scriere pierdută de-a lui Daniil Sihastru sau vreo formulă chimică a noului vaccin pentru Coronavirus, Ludovic Orban dă dovadă de „aroganță” și încă de câteva cuvinte ca autarhism decizional și solipsism moral. Asta după ce Paștele a fost Paște, în plină stare de urgență, doar la ortodocși, de vreme ce în România există și alte confesiuni religioase ce nu au beneficiat de astfel de favoruri. Din nou, ne întoarcem la parabola de mai sus, cea a copilului căruia i s-a cântat prea mult și prea des în strună.

BOR, prin Vasile Bănescu, despre „oamenii cuminți ai acestei țări”

„Exercițiile negative de imaginație la cel mai înalt nivel referitoare la comportamentul oamenilor credincioși (declarați aprioric suspecți), la capacitatea de organizare a Bisericii (altfel partener social exemplar al autorităților) și la importanța prezenței și manifestării faptului religios în societate pot fi realmente ofensatoare.

Lipsa dialogului interinstituțional, a cooptării în reflecția asupra deciziilor cu impact public major referitoare la suspendarea, fie și temporară, a unor libertăți fundamentale, precum libertatea religioasă, a unor experți în domenii conjunctural conexe ale zonei politicului și sănătății publice, denunță un excesiv superior dispreț față de realitate socială imediată. Aceasta e mult mai complexă decât le pare celor ce cred că poate fi oricând și cu orice consecințe modificată. Organismul comunitar funcționează firesc doar în stare de echilibru izvorât din discernământ și dialog pentru care Biserica pledează permanent. Ca și pentru respectarea tuturor regulilor de natură sanitară ce se impun acum.

Aroganța, autarhismul decizional și solipsismul moral nu au onorat și nu vor onora niciodată pe nimeni.

Pelerinajul organizat riguros, în condiții excepționale de respectare a unor reguli aplicate drastic și a căror încălcare (acum imaginară) poate fi sancționată oricând de autorități, este nu doar una dintre expresiile profunde ale libertății religioase responsabile, ci, în actualul context, și o formă benefică de încredere și de respect față de majoritatea oamenilor cuminți și credincioși ai acestei țări.”, precizează Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR.

Citește și: Orban le taie elanul „fanilor” Sfântului Dumitru. Pelerinajul, interzis

#News