Robert Cazanciuc afirmă că vina pentru eșecul de ieri și azi a propunerii de transformare a „Fără Penali în Funcții Publice” în referendum ar aparține, în totalitate, chiar celor de la USR care „au ales să nu vină la serviciu, de trei săptămâni”. Ba mai mult decât atât, Cazanciuc insinuează că USR nu și-ar dori, în realitate, ca „Fără Penali” să devină articol de lege, întrucât, tot potrivit acestuia, unul dintre cei care ar avea de pierdut ar fi chiar președintele USR Dan Barna.
„După cum ştiţi, ieri, 58 de senatori au aşteptat ca PNL şi USR să vină în sala de plen pentru a desfăşura şedinţa. PNL şi USR au ales să nu vină la serviciu. De trei săptămâni, PNL şi USR au ales să chiulească de la serviciu. USR susţine din raţiuni electorale iniţiativa ‘Fără penali în funcţii publice’. În realitate, USR vrea să-l scape pe penalul Barna de exigenţele unei asemenea legi. Nu este altă explicaţie pentru care ieri USR a refuzat, pur şi simplu, să intre în sala de plen”, a declarat Cazanciuc.
Cazanciuc: „PSD a votat la Camera Deputaţilor această iniţiativă, PSD a fost ieri în sala de plen a Senatului pentru a vota această iniţiativă”
„PSD a aplicat deja exigenţele acestei legi. (…) Pe listele PSD nu se găseşte nicio persoană condamnată. Aşteptăm ca şi alte partide să facă acelaşi lucru. Noi am propus încă din vară organizarea referendumului, pe 23 august, dar coaliţia USR – PNL s-a opus din motive de pandemie. PSD a votat la Camera Deputaţilor această iniţiativă, PSD a fost ieri în sala de plen a Senatului pentru a vota această iniţiativă. Din păcate, PNL şi USR au ales să chiulească încă o dată, după ce au făcut-o constant trei săptămâni. Practic, aţi avut ieri demonstraţia că e o diferenţă foarte clară între ceea ce declară în această perioadă din raţiuni electorale şi faptele acestor colegi care au avut ieri ocazia să demonstreze că vor să se lupte cu adevărat pentru această iniţiativă”, a mai spus Robert Cazanciuc.
În cursul zilei de ieri, USR a boicotat procedura de vot, acuzând schimbările pe ultima sută de metri a eliminării posibilității votului online sau a celui telefonic, metodă folosită în perioada pandemiei în Parlament.
Citește și: „Fără Penali în Funcții Publice”, cu hopuri la Senat