De-a lungul timpului, au exista o sumedenie de brand-uri românești care s-au impus pe piața internațioală. De la produse destinate întineririi pielii, la autoturisme destinate exportului. Iată ca a venit rândul și unui producător de mobilă să găsească faima internațională. Discutăm despre fabrica de mobilă SIMEX, care și-a extins activitatea și în spațiul de dincolo de granițele României.
Ambasadorul Federatiei Ruse, E.S. dl. Valery Ivanovich Kuzmin, consilierul economic dl. Alexandr Evgenevich Tyurin aflat în vizită la SIMEX, a declarat:
„Felicitam SIMEX pentru calitatea ireprosabila, seriozitate si perseverenta. Acestea sunt doar cateva, dintre atributele SIMEX, care stau la baza succesului in continua ascensiune a mobilei romanesti pe piata rusa si nu numai. Rusii iubesc si isi doresc mobila romaneasca. Rusia doreste relatii economice cu Romania, este deschisa in ceea ce priveste cooperarea in domeniul invatamantului, sportiv, cultural, tehnic si stiintific. Din pacate, inca nu avem un raspuns pozitiv la aceste propuneri din partea decidentilor politici romani. Speram ca lucrurile sa se dezghete si sa avem parte de relatii reciproc avantajoase pentru romani si rusi. SIMEX este un bun exemplu si pentru alte companii romanesti care, in afara de mobila, produc marfuri de interes pentru piata rusa. SIMEX in frunte cu directorul comercial dl. Gabriel Antoniu Lavrincic, este un bun ambasador al Romaniei in Rusia si spatiu ex-URSS.”
Cu sediul central în Șimleul Silvaniei (Sălaj), fabrica SIMEX face istorie încă din anul 1947, având permanent acționarat românesc 100% și rezistând valului globalizării, SIMEX nu a făcut rabat de la calitate. Se poate spune că tradiția s-a moștenit din generație în generație, calitatea mobilei fiind una desăvârșită în toate cele patru fabrici ale sale.
Ceea ce ridică o problemă, și anume pe cea a lipsei de școli profesionale în România. Dacă înainte, firme ca SIMEX aveau unde să își găsească personal calificat care să lucreze lemnul, iată că acum situația nu se mai prezintă ca fiind una favorabilă. Cu toate astea, SIMEX rezistă pe piață, însă probabil că lucrurile ar merge mai bine dacă acest lucru s-ar schimba.
Până la urmă, în România nu avem nevoie doar de intelectuali de carton, ci și de muncitori calificați, de specialiști care să poată ajuta industria națională să se dezvolte.
Un alt element care ar trebui schimbat în societatea românească, este cel al legii retrocedării pădurilor și, de asemenea, este necesar să se facă ceva concret pentru ca tăierile ilegale de păduri să nu se mai întâmple.
De ce? Pentru că avem nevoie, în economia românească de firme ca SIMEX, care să-și poată continua activitatea și să pună România pe hartă.