Edilul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, pune rata mare de infectare din valul 5 pe seama numărului de teste efectuate, iar în cadrul unei conferințe de presă de la Primăria Cluj a afirmat că a solicitat corelarea celor două cifre, însă nu a găsit „înțelegere” din partea ministerelor de resort.
„Numărul mare de teste conduce şi la o rată mai ridicată de infectare. Sunt peste 3.500 de teste PCR şi rapide care se fac în Cluj zilnic, cel puţin ieri (n.r. marți) atâtea s-au făcut, şi de aici este şi rata mare pe care o avem. (…). Aceasta ne şi dezavantajează din perspectiva creşterii rapide a acestei incidenţe raportate la nivel naţional, având în vedere numărul mare de teste. Am încercat de multiple ori să solicit ministerelor de resort să coreleze rata de infectare cu numărul de teste. Ştiţi bine că acest lucru nu s-a făcut, nici nu sunt şanse să se facă, aşa încât, cea mai bună soluţie este să avem grijă de sănătatea fiecăruia dintre noi şi să ne vaccinăm”, a spus Emil Boc, citat de presa locală.
De asemenea, susține edilul, situația poate fi ținută sub control doar prin responsabilitatea fiecăruia dintre cetățenii clujeni, și face un apel către aceștia să respecte măsurile impuse de autorități.
„Cred că doar responsabilitatea noastră individuală şi colectivă ne poate ajuta să ţinem lucrurile sub control. De aceea fac apel în continuare la clujeni să respecte regulile impuse de autorităţi, oriunde s-ar afla ele şi de către oricine, şi să continue procesul de vaccinare. Cu asta putem să ne păstrăm şi sănătatea şi să nu aglomerăm spitalele”, a afirmat Emil Boc.
La raportarea de joi, incidența pe municipiul Cluj-Napoca a ajuns la 7,13 cazuri la mia de locuitori (la nivelul din 15 noiembrie 2021), în timp ce județul are o rată de 4,91, cea mai mare din România, cu 712 cazuri confirmate în ultimele 24 de ore, din 3.417 teste efectuate, adică o rată de pozitivare de 20%.
La nivel național, potrivit CNSU, au fost confirmate 9.785 cazuri (cel mai mare număr de cazuri de la intrarea în valul 5 al pandemiei), fiind efectuate 20.583 de teste RT-PCR (10.770 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 9.813 la cerere) și 43.131 de teste rapide antigenice.
Citește și: Undă verde pentru vaccinarea cu cea de-a patra doză de vaccin anti-Covid