Trei detectoriști au găsit într-o pădure din județul Bihor, aproape 5.000 de monede vechi de peste 500 de ani, mai precis denari ungurești, monedă care a circulat mult timp în Transilvania, potrivit ziare.com.
Monedele au fost găsite pe teritoriul comunei Nojorid și au fost predate, conform legii, primăriei din localitate.
”În această zi memorabilă și unică, am scos la lumina ceea ce avea să fie un tezaur monetar format din: aproximativ 4.868 de monede cu diametru mic de tip denar unguresc, spunem aproximativ deoarece multe dintre ele sunt lipite și datorită faptului că sunt mici și subțiri sunt dificil de numărat; 3 taleri de argint cu greutate aproximativă de 30 de gr; 4 monede de diametru mijlociu neidentificate, dar aparțînând aceluiași context. Monedele au perioadă de emisiune situată între anii 1500-1550, majoritatea din perioada de domnie a lui Vladislau al II-lea”, mai spune detectoristul.
Greutatea brută a monedelor, împreună cu vasul de ceramică și reziduurile de pământ a fost de aproximativ 4,5 kilograme, greutatea fără vas fiind de aproximativ 3 kilograme.
”(…) la un moment dat, am primit un semnal scurt dar stabil, am pus lopata la treaba, iar când am întors halcă de pământ deasupra observ o moneda mică argintie parcă scoasă din buzunar. A urmat și a două moneda, a treia, iar colegii mei care se aflau în apropiere mi s-au alăturat în perimetru. Au urmat încă câteva monede la o adâncime mică, urmărirea semnalelor ne-a condus până la urmă la ceea ce părea a fi gură unui vas. Adrenalină la cote maxime. Am efectuat o săpătura perimetrală în jurul obiectului, extrăgându-l cu grijă, împreună cu câteva bucăți de ceramică probabil aparținând vasului. Ne-au dat lacrimile de bucurie, ochii erau căscați de uimire, am uitat pe loc de oboseală, de burțile pline, de căldură și de insecte”, descrie unul dintre cei trei descoperirea pe un forum al detectoriștilor