Franța lansează un sistem de bonusuri pentru a-i convinge pe consumatori să își repare hainele și pantofii uzați în loc să le arunce și să cumpere altele noi. Începând cu luna octombrie, bonusul va fi sub forma unei reduceri cuprinse între 6 euro (5 lire sterline) și 25 euro (21 lire sterline) pentru fiecare reparație, potrivit .g4media.ro.
Bérangère Couillard, ministru junior al ecologiei, s-a plâns că 700.000 de tone de haine ajung la groapa de gunoi în Franța anual. Guvernul va contribui cu 154 de milioane de euro pentru a finanța această primă pe o perioadă de cinci ani
. Dna Couillard a îndemnat „toate atelierele de cusut și cizmarii să se alăture sistemului”, care va oferi o reducere de 7 euro pentru un toc nou și de 10-25 de euro pentru o căptușeală nouă la o jachetă, fustă sau altă piesă de îmbrăcăminte. Scopul este de a sprijini sectorul reparațiilor și de a crea noi locuri de muncă.
Ea a declarat că guvernul s-a angajat să combată „fast fashion” și a încercat să încurajeze consumatorii să cumpere produse mai „virtuoase” și să le repare, în loc să cumpere articole noi.
Refashion, un grup căruia i s-a cerut să înființeze acest program, afirmă că anul trecut în Franța au fost puse pe piață 3,3 miliarde de articole de îmbrăcăminte, încălțăminte și textile de uz casnic. Nu toată lumea este impresionată de abordarea guvernului de a face și repara. Pascal Morand, de la Federația Haute Couture și a Modei, s-a arătat îngrijorat de posibilele efecte asupra mărcilor de lux. „O organza de mătase nu ar trebui să fie judecată ca fiind mai puțin durabilă decât una din poliester, bazându-se pur și simplu pe rezistența sa fizică”, a declarat el pentru ziarul Le Monde. Percheziţii de amploare în Argeş la persoane suspectate că ar fi împuşcat urşi