Recomandări pentru dormit când afară temperaturile sunt mari 

Căldura afectează tipul de somn de care organismul are nevoie pentru a se trezi odihnit și revigorat.

Somn
Somn sursa foto pixabay

Experții recomandă de obicei setarea termostatului dormitorului la aproximativ puțin peste 18°C pentru condiții optime de somn, potrivit digi24.ro.

Temperatura corpului fluctuează în mod natural pe tot parcursul zilei, scăzând noaptea și crescând din nou dimineața, când vă treziți.

„O temperatură mai scăzută a corpului ne facilitează de fapt somnul”, spune Dr. Anita Shelgikar, profesor de neurologie la University of Michigan Medical School. „Atunci când este mai greu să menținem acea temperatură scăzută a corpului, acest lucru ne poate perturba somnul”. Cercetările susțin acest punct de vedere. Un studiu din 2018 a constatat că o creștere cu un grad Celsius a temperaturii camerei se traduce prin aproximativ trei minute mai puțin de somn, contribuind potențial la reducerea performanțelor cognitive în rândul studenților care locuiesc în clădiri fără aer condiționat.

O altă lucrare, din 2012, a constatat că, acum, căldura afectează tipul de somn de care organismul are nevoie pentru a se trezi odihnit și revigorat.

De asemenea, este mai puțin probabil ca oamenii să doarmă toată noaptea într-un mediu cald, chiar dacă sunt suficient de obosiți pentru a adormi inițial, spune Jennifer Martin, fost președinte al Academiei Americane de Medicină a Somnului. Soluția cea mai evidentă este să folosiți aerul condiționat pentru a vă menține dormitorul răcoros, dar aceasta nu este o opțiune pentru persoanele care locuiesc în casele care nu au aer condiționat – și s-ar putea să nu fie atrăgătoare pentru cei care își folosesc aparatele cu moderație din motive financiare sau de mediu. Dacă vă încadrați în oricare dintre cele două tabere, iată alte modalități de a dormi bine atunci când afară este cald.

O analiză științifică co-autorată de Shahab Haghayegh, cercetător la Brigham and Women’s Hospital din Boston, a constatat că un duș sau o baie fierbinte cu o oră sau două înainte de culcare poate îmbunătăți somnul.

Acest mediu cald poate declanșa modificări fiziologice care vă scad temperatura centrală și vă ajută să adormiți, explică el. Dacă nu aveți nevoie să fiți în dormitor în timpul zilei, Shelgikar recomandă să țineți storurile trase pentru a bloca o parte din lumina soarelui și pentru a menține temperatura interioară cât mai scăzută posibil. Și dacă aveți aer condiționat, dar nu doriți să îl utilizați peste noapte, poate fi benefic să îl porniți cu puțin timp înainte de a merge la culcare, astfel încât să puteți adormi în timp ce camera este încă rece, adaugă Martin.

CFR anunță: Circulația trenurilor, afectată de caniculă