Pădurile României, „aurul” verde, sunt ciopârțite, ilegal, în mod frecvent. Deși se caută soluții reale pentru stoparea acestui fenomen, întâlnit în toată țara, autoritățile par că nu reușesc asta. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, prin instituțiile sale subordonate, au întocmit în primele șase luni ale acestui an peste 1100 de dosare penale, dintre acestea cele mai multe fiind pentru tăieri ilegale, 1052 de dosare, dar se așteaptă și o soluționare a acestor dosare.
„Aştept ca aceste dosare să fie cât mai repede instrumentate de procurori. Ţara are nevoie de exemple ale consecinţelor unor astfel de infracţiuni. Totodată, vă asigur că, odată cu adoptarea Codului Silvic, numărul dosarelor penale se va dubla, cel puţin. Asta pentru că orice furt de lemn va fi considerat infracţiune. Sunt convins că stoparea în sine a tăierilor ilegale ar restabili cel mai mare grad de protecţie al pădurilor noastre. Cred că, prin toate metodele pe care le punem în aceeaşi luptă, suntem tot mai aproape de ceea ce toată lumea îşi doreşte: respect pentru pădure, respect pentru legea care o protejează”, a declarat Costel Alexe, joi într-o conferinţă de presă, citat de Agerpres.
„Controalele nu au fost doar în pădure, am avut echipe şi pe drumurile publice. În total, am efectuat 48.000 de controale ale autovehiculelor care transportau material lemnos pe drumurile ţării. Zilnic, de la începutul anului, am surprins peste 12 transporturi ilegale de material lemnos. Ne luptăm cu acest fenomen folosind mai multe metode. Acest cancer nu poate fi vindecat cu un singur medicament (…) Am finalizat sistemul care poate face asta: SUMAL-ul! SUMAL-ul ne permite să vedem din Bucureşti ce se întâmplă în Caraş-Severin sau în oricare altă zonă a ţării, şi invers. SUMAL-ul a fost deja aprobat prin Hotărâre de Guvern după ani de tergiversări, fiind acum în etapa de implementare, peste tot în ţară. Apoi, am recurs la o altă tactică! Cea a sancţiunilor aspre”, a mai spus Alexe.
Acesta a precizat că este nevoie de implicarea procurorilor, pentru ca aceste cazuri să fie și soluționate pe măsură. „Degeaba vom monitoriza pădurile în timp real şi-i vom prinde pe infractori dacă aceştia nu sunt pedepsiţi pe măsura ilegalităţilor pe care le comit. Ne trebuie sancţiuni dure care să descurajeze din start intenţiile ilegale! Susţinem modificări cheie ale Codului silvic care vor promova o legislaţie de temut: cei care vor fi prinşi că fură vor putea ajunge şi în închisoare şi cu autovehiculul cu care transportă lemnul ilegal, confiscat”, a concluzionat ministrul Mediului, Costel Alexe.
Pe lângă tăierile ilegale, mai sunt puse în pericol și vieți omenești. În perioada 2014-2019, Regia Națională a Pădurilor a înregistrat 185 de cazuri de agresiune împotriva silvicultorilor.
Citiți și: Costel Alexe și o mică parte din pădurile seculare