Punctul de pensie va crește de la 1 septembrie „cu cea mai mare sumă pe care au văzut-o românii”, a anunțat Florin Cîțu, joi seară, într-o conferință de presă, fără a preciza nici suma, nici procentul. Anunțul acestuia a stârnit reacții în rândul politicienilor, fostul premier, Călin Popescu Tăriceanu declarând la România Tv că ministrul ar fi fost la „rubrica laudă-mă gură”.
„Florin Cîțu era la rubrica laudă-mă gură! Eu am dublat pensiile și nu m-am lăudat așa. Bugetul care a fost prezentat în Parlament prevedea creșterea pensiilor cu 40%. Ei nu vor să dea la pensionari pensiile mărite pentru că nu îi votează. Vor să îi sancționeze, să îi penalizeze. La fel vor să facă și la vot, pentru că nu sunt alegătorii lor, și vor să impună un program de vot pentru cei de peste 65 de ani. Dacă se vor duce la vot la alte ore, ce o să facă, o să pună jandarmii pe ei? Această măsură trebuie contestată, de aceea vor să prelungească starea de alertă.”, a spus Călin Popescu Tăriceanu, joi seară, la România TV.
Florin Cîţu nu a precizat în conferinţă procentul cu care va creşte punctul de pensie, dar în documentul de rectificare bugetară este prins procentul de 14%, ceea ce înseamnă o creștere a punctului de pensie cu 177 de lei, de la 1.265 la 1.442 lei.
Cea mai mare creștere din ultimii ani, ca valoare
Uitându-ne la evoluția punctului de pensie, de-a lungul timpului, strict la valoare, da, este cea mai mare creștere de până acum. Anul trecut creșterea a fost de 165 de lei (de la 1.100 la 1.265), în 2018 de 100 de lei (de la 1.000 la 1.100), în timp ce în 2017 a fost de 82.5 lei (de la 917,5 la 1.000 de lei).
Citiți și: Florin Cîțu: „Valoarea punctului de pensie va avea cea mai mare creștere”