Deputatul PSD Lia Olguţa Vasilescu a anunţat, joi, într-o conferință de presă, că votul în Camera Deputaţilor, for decizional, în cazul proiectului de lege pentru respingerea Ordonanţei de urgenţă privind majorarea etapizată a alocaţiilor pentru copii va fi acordat săptămâna viitoare. Marți, în Senat, a fost votată respingerea acestei OUG, astfel că alocațiile sunt la un singur pas de a fi dublate.
Potrivit raportului Comisiei de muncă, Ordonanţa vizează modificarea articolului 3 din legea 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, în sensul majorării graduale a cuantumului alocaţiei de stat începând cu 1 august 2020 – o majorare cu 20% din diferenţa dintre cuantumul prevăzut în legea 14/2020 şi cuantumul alocaţiei aflat în plata la data transmiterii proiectului, şi cu acelaşi procent pentru perioada 2021-2022 de două ori pe an, respectiv la 1 ianuarie şi la 1 iulie a fiecărui an, iar din 2023 se preconizează continuarea procesului de majorare a alocaţiei de stat cu rata medie a inflaţiei anuale.
Nu e o majorare de 20%, ci o tăiere de 80%
”Aplicarea acestei Ordonanţe nu înseamnă majorarea cu 20% a sumelor, ci tăierea din condei a 80% din drepturile cuvenite copiilor, conform legii. (…). Alocaţi fondurile necesare ori, dacă nu, plecaţi cu toţi incompetenţii şi cumetriile de la guvern şi lăsaţi soarta ţării în numele unui Guvern căruia şi pasă”, a spus Ion Rotaru, președintele Comisiei de Muncă din Senat, citat de agerpres.
Legea prin care urmau să fie mărite alocațiile a fost promulgată pe 14 ianuarie de președintele Klaus Iohannis, însă criza medicală în care este implicată și România a dat bugetul peste cap.
Cea mai recentă mărire a alocației a fost în luna mai 2019, de la 84 de lei la 150 de lei. În ultimii 10 ani, alocațiile copiilor au crescut de la 42 (ianuarie 2009) la 84 de lei (iunie 2015).
Citiți și: Alocațiile copiilor, la un pas de dublare