Noi reguli în anul școlar 2024-2025

Fiecare școală își va organiza spațiul și procedura de supraveghere a elevilor care deranjează orele

Elevi
Elevi sursa foto pixabay

Profesorii vor avea noi responsabilități în anul școlar 2024-2025. Noul regulament de organizare și funcționare al unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) a fost publicat în Monitorul Oficial și introduce cursuri de educație parentală și cursuri online sau hibrid pentru elevi în situații excepționale, potrivit ziare.com.

Elevii vor primi la sfârșitul fiecărui modul o notă la purtare, în anul școlar 2024-2025, potrivit Edupedu.

De asemenea, liceele pot organiza concurs de admitere în clasa a IX-a, pentru anumite specializări sau pentru toate specializările, pentru maximum 50% din numărul de locuri. Cursurile cu prezență fizică pot fi suspendate în situații excepționale, urmând a se desfășura în format online sau hibrid. Școlile au obligația de a publica pe site-urile lor autorizația de securitate la incendiu, precum și autorizația sanitară de funcționare. Dacă nu au aceste autorizații, școlile vor informa în acest sens. A fost publicat în Monitorul Oficial și Statutul Elevului 2024. Potrivit Edupedu, statutul prevede introducerea sălii de detenție.

Avertizare cod portocaliu de caniculă marți și miercuri

Fiecare școală își va organiza spațiul și procedura de supraveghere a elevilor care deranjează orele, potrivit unei informări a Ministerului Educației (ME).

Telefoanele mobile vor fi interzise în timpul orelor „cu excepția utilizării acestora în scop educativ, cu acordul cadrului didactic” – una dintre prevederile din noul Statut al Elevului. Nerespectarea poate aduce confiscarea până la finalul zilei. În cazul profesorilor, directorii școlilor și liceelor în care se derulează mai mult de 3 programe ale UE în domeniul educației vor putea desemna un profesor coordonator pentru proiecte.

Secretariatul școlii va fi obligat să aibă program pentru părinți, două zile pe săptămână cel puțin, dimineața și seara: „în intervalul orar 8-9”.

La finalizarea gimnaziului și a liceului, profesorul consilier școlar și dirigintele vor emite recomandări de încadrare într-o formă de învățământ de nivel superior, având caracter de orientare școlară. Profesorii care predau în mai multe școli vor face serviciul pe școală într-o singură unitate de învățământ, la alegere. Ședințele consiliului de administrație/ale consiliului profesoral se vor putea desfășura în format hibrid sau online, fără condiționare de existența unor situații excepționale. În școli vor fi organizate cursuri de educație parentală pentru părinți.