În vârstă de 91 de ani, părintele Noului Val din cinematografie, Jean Luc-Godard a murit marți, 13 septembrie.
Cineastul elvețian a recurs la metoda sinuciderii asistate, relatează canalul francez de știri BFM TV.
O moarte pașnică, ce a pus capăt epuizării
„Domnul Godard a recurs la asistenţa legală în Elveţia pentru moarte voluntară ca urmare a unor ‘multiple patologii invalidante’, potrivit termenilor raportului medical”, a explicat Patrick Jeannere.
Consilierul juridic şi fiscal al familiei a confirmat astfel informaţiile publicate de ziarul Libération.
La rândul ei, familia a confirmat moartea pașnică a regizorului. O rudă a declarat pentru ziarul amintit că acesta „nu era bolnav, era pur şi simplu epuizat”.
Sinuciderea asistată este autorizată în anumite condiții în Elveția
În Elveția există diferite forme de moarte asistată, cum ar fi eutanasia pasivă și sinuciderea asistată. Cea mai cunoscută este ultima menționată, o practică nereglementată în mod specific, dar permisă în anumite condiții.
În principiu, orice persoană care, „din motive egoiste”, ajută la sinuciderea unei alte persoane – de exemplu, prin furnizarea unei substanțe letale – este pasibilă de o pedeapsă privativă de libertate de cinci ani sau mai mult şi de o sancţiune pecuniară.
Cu toate acestea, organizații precum Exit oferă sinucidere asistată în cadrul legii, atâta timp cât nu li se pot atribui „motive egoiste”.
Practica sinuciderii asistate este reglementată de coduri de etică medicală. Totuși, este susținută de organizații, în principal Exit, care a ajutat aproape 1.400 de persoane în 2021.
Sinuciderile asistate au crescut anual în ultimii ani în Elveția, de la 187 de cazuri în 2003 la 965 în 2015, potrivit Oficiului Federal de Statistică. După o ușoară scădere în 2016, numărul este din nou în creștere.
Citește și Ungaria: O nouă lege pentru femeile care decid să facă avort