S-au făcut proteste anti mască, nu s-au dat amenzi și, cel mai probabil, fiecare protest a însemnat un nou focar de infecție. S-a dat sfat după sfat și s-au ignorat violent toate regulile, în pas cu creșterea numărului de infectări. Paradox.
Au scandat, țipat și și-au strigat nemulțumirile sute de oameni, fie că s-a făcut marșul spranghelului la București sau s-a urlat lent și ardelenește la Cluj. Religioșii de la Iași au plâns cu lacrimi amare la moaștele unei sfinte, fără măști, fără distanțare fizică și încălcând regula adunărilor publice în condițiile stării de alertă.
Și totuși, pentru cei care gândesc, măștile de protecție au intrat în rutina zilnică, regăsindu-se pe lista obiectelor fără de care nu putem pleca de acasă: portofel, bani, chei, mască.
Neurochirurgul Alexandru Vlad Ciurea a vorbit luni seară la Digi24 despre purtarea măștii și le-a dat un sfat celor care consideră că masca le fură libertatea.
Cosmin Prelipceanu: Există foarte mulți dintre noi care nu poartă mască și par să nu fi înțeles mecanismul. Dacă eu port mască, îi apăr pe ceilalți. Dacă mă întâlnesc cu cineva care nu are mască, înseamnă că mă pune pe mine în pericol. De ce e atât de greu de înțeles lucrul acesta?
Prof. dr. Vlad Ciurea: Cred că aici este un defect de explicare. În primul rând, toți, cum ascultăm agentul de circulație, așa și noi, ascultăm specialiștii. Ce spun specialiștii în boli infecțioase? Specialistul spune, în afară de igienă, purtați mască! Pentru dumneavoastră, ca să vă protejați, și în al doilea rând ca să nu expectorați pe cel dinaintea dumneavoastră. Eu așa sunt de obișnuit cu masca încât aici nu știam cum să fac să-mi pun.
M-am obișnuit toată ziua să am mască. Nu e nimic grav în problema aceasta, nu ca frumusețe… vă dați seama ce mijloc simplu, simplu de protecție! Cățelul ăla pe care îl ducem în parc și spune ‘Puneți-i botniță’ că e pericol, nu? Îi pui botnița repede, dar nu cumva comentezi. Cuțu-cuțu, trebuie să-i pui botniță, că e rău, dar omul? La ăla respectă, îl vaccinăm, dar pe om nu!
Cosmin Prelipceanu: Faceți similitudinea asta, o fac mulți.
Prof. dr. Vlad Ciurea: Dar cățelul este suflețelul nostru…
Cosmin Prelipceanu: Sunt unii care spun că a purta mască este ca și cum ți-ai abandona libertatea, că e o botniță.
Prof. dr. Vlad Ciurea: Să trecem de COVID și scoatem botnița! E temporară! Și atunci devenim liberi.
O concluzie: unii s-au obișnuit cu masca, alții se vor obișnui în timp. Unii și-au stabilit propria stare de urgență, autoizolându-se. Mulți poartă masca numai când li se pare că trebuie. Mulți o poartă incorect. Dar, din păcate sunt prea mulți cei care își simt drepturile îngrădite de o bucată de pânză care, da, poate cruța o viață.
O altă concluzie: între conduită sanitară sau simbol al anului 2020, masca rămâne un gest de responsabilitate. Pentru unii. Și un motiv pentru o smiorcăială teribilistă. Pentru alții. Doar că, de data asta, smiorcăiala ucide.
Citește și: Marcel Ciolacu, din nou izolat