Foto: Pixabay.com

Prof. Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a precizat la Antena 3, că nu va exista obligativitatea vaccinării anti Covid, în cazul în care acesta va ajunge la dispoziția autorităților. Mai mult, acesta a menționat faptul că încrederea în oricare vaccin „trebuie construită, nu trebuie impusă”. Precizarea cu neobligativitatea vaccinării a fost făcută și de președintele Iohannis, într-o conferință de presă, când a anunțat că României îi vor fi distribuite 10 milioane de doze, în primă fază – în ianuarie-februarie, iar cei care vor beneficia de ele vor fi cei din prima linie, dar și persoanele cu risc. În timp ce vaccinarea întregii populații este estimată să aibă loc în primăvara viitoare.

„Cu siguranţă acest vaccin nu va fi obligatoriu. Sau aceste vaccinuri, că nu discutăm doar de unul singur. Aceste vaccinuri sunt vaccinuri noi şi una este să discuţi despre vaccinuri DTP, cunoscute de zeci de ani şi se cunoaşte foarte bine eficacitatea sa, eventualitatea unor reacţii adverse şi aşa mai departe şi altceva e să discuţi despre un produs nou, despre care lumea nu ştie nimic şi care a trecut doar prin nişte studii clinice”, a declarat, joi seară, la Antena 3, Alexandru Rafila.

„Cu siguranţă acest vaccin nu va fi obligatoriu nici pentru copii, nici pentru adulţi, nici pentru altcineva şi în mod evident încrederea în vaccin trebuie construită, nu trebuie impusă, aşa că eu sunt convins că această discuţie legată de obligativitate cel puţin dacă discutăm de aceste vaccinuri noi nu este actuală”, a mai declarat medicul.

Acesta a afirmat că, potrivit unor sondaje, acceptabilitatea unui astfel de vaccn se situează la 50%. „S-au făcut sondaje, a făcut şi OMS inclusiv pentru România, astăzi, un institut al Academiei Române a făcut un studiu şi în general acceptabilitatea pentru acest vaccin e în jur de 50% din populaţie. Important e ca prin vaccinarea medicilor, a categoriilor la risc, încrederea în vaccin să crească, dar aceasta e condiţionată de o foarte bună campanie de informare a populaţiei care trebuie să fie sinceră, trebuie să fie transprentă, trebuie să fie profesionist făcută şi atunci sigur că oamenii dacă văd că aceia care au primit vaccinul nu au dezvoltat reacţii adverse, devin protejaţi în faţa bolii, cu siguranaţă vor avea şi ei încredere să se vaccineze”, a mai declarat Rafila.

Citește și: Iohannis: „Vaccinarea întregii populații, la primăvară”

#News