Asociaţia Animal Rescue and Care (ARCA) susţine că circa 200 de cai crescuţi în stare de libertate în zona Dranov din Delta Dunării au dispărut în ultimii ani. Asociația cere o lege pentru aceste animale, autorităţile afirmând că în ultima lună au aplicat cinci sancţiuni pentru transport ilegal de animale din Deltă.
Preşedintele ARCA, Kuki Bărbuceanu, a declarat că primul caz de transport ilegal de animale a fost documentat la finele lunii octombrie, la începutul lunii trecute fiind sesizat Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
„În zona Dranov, există nişte cai care trăiesc liberi de mai mulţi ani. Numărul lor era de 400-500. Acum, mai sunt 200 şi ceva, număraţi acum trei zile, cai care la un moment dat au intrat în aria de interes se pare a unor localnici care s-au gândit să facă nişte bani frumoşi. Din această vară au început să-i transporte spre un abator. Problema este cine e proprietarul acestor cai”, a menţionat preşedintele asociaţiei ARCA.
Kuki Bărbuceanu a comparat situaţia cailor din zona Dranov cu cea a cailor din Letea de acum 11 ani, menţionand că nu există condiţii legale pentru transportul animalelor pe apă.„Nu există niciun fel de barjă, de gabară sau mijloc de transport pe apă autorizat pentru cabaline. Dubele în care erau mai departe transportaţi pe uscat nu au cum să fie autorizate pentru transportul oricărui animal. (…) Legea spune astfel: caii neîmblânziţi nu se transportă în număr mai mare de patru capete pe transport, iar pe gabară au fost vreo 25 de cai”, a mai spus Kuki Bărbuceanu.
Potrivit acestuia, la începutul lunii trecute a sesizat autorităţile cu privire la situaţia cailor din zona Dranov, subliniind că în ultima perioadă nu s-a schimbat nimic, ultimul transport ilegal de animale fiind efectuat la finele săptămânii trecute.
În opinia lui, este nevoie de o lege care să stabilească situaţia animalelor crescute în stare de libertate în Deltă.„Singurul lucru care lipseşte cu desăvârşire pentru aceste animale din Deltă este un act normativ, o lege, o ordonanţă de urgenţă prin care acestor cai să li se ofere un statut. Nu putem spune că sunt animale domestice, pentru că nu există proprietari, nu sunt nici animale sălbatice, ca vidra sau căprioara, nu se ştie în custodia cui sunt, a consiliilor locale, a Administraţiei Deltei. Sunt nişte animale care depind de cine întreabă, dacă întreabă abatorul, toată lumea şi-i asumă, dacă întreabă Garda de Mediu ce caută caii în pădure, ei sunt ai nimănui, că nu vrea nimeni să-şi ia amenzi. Această legiferare trebuie să apară cât mai urgent”, a precizat preşedintele asociaţiei ARCA, Kuki Bărbuceanu.
Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), a emis un comunicat de presă conform căruia joi, 8 decembrie, un cetăţean din comuna Mihail Kogălniceanu, judeţul Tulcea, a fost identificat în timp ce transporta cai fără documente legale, animalele neprezentând însă răni în urma transportului
În exploataţia cumpărătorului, au fost găsite 61 de animale, pentru care proprietarul nu a putut oferi documente sanitar-veterinare, motiv pentru care a fost sancţionat cu amendă de 6.000 de lei.„Vineri (9 decembrie, n.red.), se pregătea un alt transport de animale. Am dispus ca medicul zonal să se deplaseze şi să verifice acest transport. Probabil că cei care urmau să vândă animalele au aflat şi transportul nu s-a mai realizat”, a precizat directorul DSVSA, Mitică Tuchilă. Potrivit Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ), pentru nerespectarea legislaţiei privind transportul animalelor, începând de luna trecută până luni dimineaţa, au fost aplicate cinci sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 21.000 de lei, în baza hotărârii de Guvern nr. 94/2005 şi a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 23/2010.
Ministrul Sorin Grindeanu avansează noi termene pentru deschiderea podului suspendat de la Brăila