Șoferii vor putea să vadă online istoricul sancțiunilor primite de la Poliția Rutieră, potrivit unui proiect de lege adoptat luni de plenul Senatului. Au fost înregistrate 110 voturi „pentru” şi o abţinere. Potrivit inițiatorilor, șoferii ar trebui să aibă acces la aplicația Poliției în care este ținută evidența sancțiunilor, aplicație reglementată în urmă cu 8 ani, potrivit g4media.ro.
Potrivit proiectului, Poliţia Română va asigura accesul titularului permisului de conducere la istoricul sancţiunilor sale privind regimul circulaţiei pe drumurile publice pe baza unui cont creat de acesta în aplicaţia informatică reglementată prin Ordinul ministrului Afacerilor de Interne 141/2014 privind evidenţa permiselor de conducere reţinute şi a sancţiunilor aplicate conducătorilor de autovehicule sau tramvaie.
„Dreptul de acces la istoricul sancţiunilor titularului permisului de conducere se limitează la vizualizarea datelor, generarea şi descărcarea unui certificat în format electronic, (…) la momentul solicitării de către titularul permisului de conducere”, se arată în propunerea legislativă iniţiată de un grup de parlamentari PNL, PSD, USR şi UDMR. Potrivit expunerii de motive a propunerii legislative, certificatele privind istoricul sancţiunilor privind regimul circulaţiei pe drumurile publice se eliberează în prezent numai la cerere, la sediul serviciului Poliţiei Rutiere din judeţul care are în evidenţă conducătorul auto, în termen de 10 zile lucrătoare de la data depunerii cererii. Potrivit inițiatorilor, posibilitatea de a verifica punctele de penalizare primite este absolut necesară în condiţiile în care, potrivit legislaţiei rutiere, la cumulul a cel puţin 15 puncte de penalizare conducătorilor auto li se suspendă dreptul de a conduce un autovehicul.
„Poliţia rutieră deţine evidenţa tuturor sancţiunilor aplicate conducătorilor auto şi aceştia nu au, în prezent, acces direct la toate sancţiunile pe care le-au primit de a lungul timpului, atât în cazul amenzilor, cât şi în cazul punctelor de penalizare”, argumentează iniţiatorii propunerea legislativă. Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.