Compania Apple a fost dată în judecată săptămâna trecută la curtea federală din San Francisco de două femei care își acuză foștii prieteni că le-au hărțuit cu ajutorul dispozitivului de urmărire a obiectelor pierdute numit AirTag, potrivit digi24.ro.
Cele două reclamante și-au exprimat temerile privitoare la siguranța lor pusă în pericol în mod indirect de dispozitiv
Cele două americance, una dintre ele din Texas, iar cealaltă din New York, au dat în judecată Apple, invocând faptul că au fost victime ale mecanismului de funcționare al AirTag-ului. Acesta este un accesoriu marca Apple, care poate avea și efecte nedorite. Dispozitivele pot fi folosite nu doar pentru a localiza un obiect care a fost pierdut, ci și pentru urmărirea unor persoane care, fără voia lor, poartă cu ele un astfel de aparat. AirTag-ul este utilizat, în general, pentru localizarea obiectelor pierdute, cum ar fi chei, portofel, geantă, laptop sau rucsac, rătăcite prin casă sau pierdute în locuri aglomerate,cum ar fi într-un aeroport. Micul gadget, care costă doar 29 de dolari, puțin mai mare decât o monedă, utilizează semnalul Bluetooth și se atașează pe obiectul pe care utilizatorul dorește să îl urmarească în timp real pe o hartă digitală.
Aparatul are un senzor care detectează unde se află obiectul
Pe măsură ce utilizatorul se apropie de el, telefonul său începe să bipăie sau să transmită anumite semnale. Device-ul trebuie să fie configurat cu un dispozitiv Apple și va apărea după configurare pe smartphone într-o aplicație specifică (cea de „Găsire”). Locația obiectului este după aceea transmisă către iCloud, serviciul de stocare date de tip cloud al Apple. Prima femeie a declarat în fața curții că fostul ei iubit a pus un dispozitiv AirTag pe roată mașinii ei pentru ca să știe permanent pe unde merge. A doua femeie, care a povestit că fostul ei soț o hărțuiește urmărindu-i locația și traseele pe care le parcurge cu ajutorul unui AirTag atașat de ghiozdanul copilului cuplului, a dorit să rămână sub protecția anonimatului de frică să nu fie și mai ușor de găsit și chiar să fie rănită fizic de agresor. Ea a declarat că, la descoperirea dispozitivului, l-a dezactivat, dar a observat că un altul era tot în ghiozdan, ceea ce, potrivit ei, reprezintă un act periculos de urmărire și hărțuire constantă.
Avertisment MAE pentru românii care doresc să călătorească în Marea Britanie