Profesorul Gert Lovink de la Universitatea de Științe Aplicate din Amsterdam consideră că la un moment dat internetul va deveni nepotrivit ca platformă pentru schimbul de idei. Acesta va fi motivul pentru care oamenii vor înceta să mai folosească rețeaua atât de des și de mult, potrivit ziare.com.
Potrivit profesorului, un motiv în plus este faptul că produsele care oferă acces la conținut sau comunicare nu sunt descentralizate, fiind concentrate în mâinile companiilor BigTech, cărora nu le pasă de drepturile oamenilor.
Profesorul a cercetat mulți ani Wikipedia, motoarele de căutare, rețelele sociale și criptomonedele, dar și modelele online de profit. El a ajuns la concluzia că internetul este „stricat”, dar poate și trebuie „reparat”. Cu toate acestea, în ultimele luni, Gert Lovink a început să-și schimbe opinia. Acum, spune el, „s-ar putea să vină un moment în care ”repararea” rețelei să devină imposibilă, efectele adverse nu mai pot fi controlate. Internetul își pierde din popularitate și probabil că BigTech o știe deja. „Mark Zuckerberg a lansat Meta, de parcă totul este în regulă și putem doar să o luăm de la capăt, dar se pare că rețeaua este deja „ruptă” , a spus profesorul.
Gerd Lovink spune că utilizatorii sunt dependenți de rețelele sociale și de aplicații.
Tinerii suferă din ce în ce mai mult de tulburări de anxietate, au o stimă de sine scăzută, nu mai gândesc critic, memoria lor pe termen scurt se deteriorează, atenția devine dispersată și fragmentată, afirmă acesta. Aceste lucruri fac din rețea un instrument de comunicare mai puțin popular. „Așa-zisa libertate de exprimare nu mai există cu adevărat. Văd deja semne că oamenii își postează din ce în ce mai puțin opiniile online”, a spus profesorul.
Ideea de a pierde o conexiune la internet poate fi de neconceput, mai ales pentru tineri.. „În urmă cu un an, perspectiva rămânerii fără gaz era de neconceput, dar acum este o realitate, având în vedere situația cu Rusia. La fel, având în vedere provocările climatice, este posibil ca infrastructură electrică să se defecteze și pur și simplu internetul să dispară. Din moment ce întreaga populație depinde de asta, oameni ca Elon Musk, cu siguranță vor oferi o conexiune prin satelit foarte scumpă și exclusivă.”, a declarat profesorul.
Istoricul sancțiunilor primite de la Poliția Rutieră, accesat online de către șoferi