Florin Roman (PNL) a depus de curând în Senat un proiect de lege care i-ar putea obliga pe deținuții ce se prezintă apți de muncă să urmeze cursuri de învățământ, însă și să muncească, în raport cu pedeapsa rămasă. Astfel, iată ce spune legea 254/2013
„Persoanelor condamnate li se poate cere să muncească, în raport cu tipul regimului de executare, ținându-se seama de calificarea, deprinderile și aptitudinile acestora, de vârstă, starea de sănătate, măsurile de siguranță, precum și de programele destinate sprijinirii formării profesionale a acestora”, din legea 254/2013.
De asemenea:
„Persoanele condamnate au dreptul și obligația de a urma cursurile învățământului general obligatoriu”
Deputatul Florin Roman aduce completări, după cum urmează:
„În calitate de deputat, am depus o initiațivă legislativă, prin care persoanele condamnate au dreptul, dar și obligația de a munci în acord cu calificarea lor profesionala, în condițiile stabilite de penitenciarele unde sunt încarcerate. Persoanele condamnate nu au doar dreptul de a munci, ci și obligația de a presta o muncă, pentru cei apți, dacă doresc să beneficieze de liberare condiționata mai timpurie. Persoanele condamnate au dreptul și obligația de a urma cursurile învățământului general obligatoriu, în funcţie de posibilităţile penitenciarului, în condiţiile protocolului de colaborare încheiat cu Ministerul Educaţiei Naţionale, ţinându-se cont de nevoile prioritare de intervenţie identificate, de starea de sănătate, de tipul regimului de executare şi de măsurile de siguranță aplicate. Administrația locului de detenție întreprinde demersurile necesare pentru organizarea și desfășurarea cursurilor învățământului general obligatoriu”
Astfel, acesta plusează pe faptul că obligativitatea urmării cursurilor de formare, ori a celor universitare, în funcție de caz, sunt deja prevăzute în legislația multor țări europene. Același lucru se aplică și în cazul muncii, pe care, orice deținut ar trebui să o presteze.
Până la urmă, este cunoscut faptul că aceste două lucruri, studiul și munca, pot să aducă beneficii multiple unui deținut, atât de ordin psihic, cât și de ordin fizic, ambele ajutând la reformarea acestuia.
Țări europene cu tradiție în respectarea drepturilor deținuților, cum sunt Danemarca, Franța sau vecinii maghiari, au statuat deja in legislatie obligativitatea muncii pentru deținuții apți de munca. In paralel, proiectul legislativ inițiat prevede dreptul și obligația persoanelor condamnate sa participe la cursurile invatamantului general obligatoriu pentru cei care e cazul, dar și la cursuri de pregătire profesionala. Din cei peste 20.000 de deținuți aflați in penitenciare, circa 15.000 sunt apți de munca”, concluzionează Florin Roman.