Perioada de carantină totală a scos la iveală o serie de probleme cu care se confruntă multe dintre cupluri. Cea mai frecventă este cea a violenței domestice, astfel că persoane abuzate au fost constrânse să „împartă” același spațiu cu abuzatori, fizici sau emoționali.
Pentru a preveni acest fenomen, farmaciștii din Marea Britanie au lansat joi, 14 ianuarie, un cod în vederea combaterii violenței domestice, pe timpul celui de-al treilea lock-down, prin care victimele pot cere ajutor într-un discret – „Întreabă de ANI”, transmite Reuters.
Premierul Boris Johnson a declarat că inițiativa, susținută de peste 2.500 de farmacii, va oferi o linie de salvare persoanelor abuzate. „Întrucât trebuie din nou să cerem oamenilor din toată țara să rămână acasă pentru a combate acest virus, este vital să luăm măsuri pentru a-i proteja pe cei pentru care acasă nu este un spațiu sigur”, a spus Johnson.
„ANI” înseamnă Acțiune necesară imediat, dar sună și ca numele Annie – lăsând victimele să dea un semnal de alarmă fără să atragă atenția abuzatorului atunci când fac cumpărături, și când aceea este singura lor ieșire.
Personalul din aceste farmacii este instruit să ofere ajutor imediat sau să solicite sprijinul poliției ori a altui serviciu. Potrivit datelor oficiale, aproape 2 milioane de persoane pe an, în majoritatea femei, suferă de o formă de abuz domestic în Marea Britanie. Acest cod funcționează în Spania, Italia și Argentina.
Carantina de la începutul lunii ianuarie, asemănătoare cu cea din primăvara lui 2020, a venit ca urmare a apariției în Anglia a celei de-a doua tulpini Covid, mult mai contagioasă – cu 70% și care face ravagii în zonă.
„Cu aproape toată țara aflată sub restricții dure, este clar că trebuie să facem mai mult, împreună, pentru a aduce această nouă tulpină sub control în timp ce vaccinăm. În Anglia vom intra în carantină națională, care este suficient de strictă pentru a aduce sub control această tulpină. Acest lucru înseamnă că guvernul vă spune din nou să stați acasă. Puteți părăsi domiciliul doar pentru câteva motive stipulate de lege, precum cumpărături esențiale, pentru a munci dacă nu puteți lucra de acasă, pentru a face sport, pentru scopuri medicale, precum un test COVID sau pentru a scăpa de abuzul domestic”, a declarat Boris Johnson, potrivit cnn.com, pe 5 ianuarie.
Citește și: Johnson: „Anglia, în lock-down total”