Directorul Vămii București, un şef de birou şi patru funcţionari reținuți pentru luare de mită

Ei ar fi pretins şi primit de la mai mulţi oameni de afaceri care aveau centre comerciale situate în Bucureşti şi judeţul Ilfov foloase necuvenite

Arest
Arest sursa foto pixabay

Directorul Direcţiei Regionale Vamale (DRV) Bucureşti, Paul Petrof, un şef de birou şi trei funcţionari au fost reţinuţi de către procurorii DNA, care-i acuză de luare de mită şi alte infracţiuni. Ancheta vizează fapte de luare de mită și trafic de influență, potrivit ziare.com.

Potrivit DNA, în cursul anului 2023, în contextul efectuării unor controale, funcţionarii vamali Cernat Alexandru, Marin Marius, Teianu Nicolae-Ştefan, Vulcan Marian-Vladimir şi Gheorghe Demetrius ar fi pretins şi primit de la mai mulţi oameni de afaceri care-şi desfăşurau activitatea în mai multe centre comerciale situate pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţului Ilfov foloase necuvenite

Acestea au constat în sumele totale de 60.600 lei, 11.500 USD, 600 euro, 408 perechi (51 baxuri) de ghete sport şi 1.000 parfumuri contrafăcute. ”Banii respectivi ar fi fost pretinşi şi primiţi de cei cinci inculpaţi în scopul omisiunii întocmirii unei sesizări penale cu privire la problemele constatate şi implicit al finalizării controalelor într-un mod care să fie favorabil oamenilor de afaceri”, a transmis DNA.

De asemenea, în cursul zilei de 10 ianuarie 2024, în scopul îngreunării cercetărilor ce se desfăşurau într-un dosar penal, inculpaţii Petrof Paul şi Stamatescu Răzvan-Cosmin i-ar fi prezentat unui om de afaceri conţinutul unei ordonanţe emise de ofiţerii de poliţie din cadrul I.G.P.R.- Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice, prin care erau solicitate diverse înscrisuri în legătură cu unele societăţi controlate de persoana respectivă.

”În perioada 2021-2023, inculpatul Stamatescu Răzvan-Cosmin ar fi acceptat de la un alt om de afaceri promisiunea remiterii unei sume de 10.000 de USD şi ar fi primit mai multe foloase necuvenite pentru a-şi trafica presupusa influenţă pe care ar fi lăsat să se creadă că ar avea-o asupra unor poliţişti de frontieră şi că-i va determina pe aceştia să nu îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu în legătură cu realizarea unor controale asupra unor transporturi de mărfuri contrafăcute, de care era interesată persoana respectivă”, a mai transmis DNA.

Procurorii precizează că, în aceeaşi perioadă, inculpatul Petrof Paul ar fi pretins de la un om de afaceri plata unui avans în sumă de 50.000 euro pentru achiziţia unui apartament şi alte foloase necuvenite, în schimbul “ajutorului” oferit acestuia din urmă în legătură cu obţinerea unor autorizaţii.

”La data de 14 februarie 2024, inculpaţii Cernat Alexandru, Teianu Nicolae-Ştefan, Vulcan Marian-Vladimir, Stamatescu Răzvan-Cosmin şi Petrof Paul urmează să fie prezentaţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile”, a mai transmis DNA. Procurorii anticorupție însoțiți de jandarmi au percheziționat, marți, la prima oră locuința și mașina lui Paul Petrof, directorul Regionalei Vamale București. Surse apropiate anchetei susțin că acesta ar fi fost filmat în timp ce primea sume de bani cuprinse între 600 și 12.000 de euro de la cetățeni străini turci sau chinezi, care aduceau în Capitală bunuri contrafăcute.

În schimbul banilor, aceștia ar fi beneficiat de protecție și scăpau de controale. Procurorii au căutat dovezi și în biroul directorului și au organizat 18 percheziții la sediile unor firme și angajați din Ilfov, Dâmbovița și Giurgiu.

Direcția regională condusă de Paul Petrof are în subordine 15 birouri vamale. Două dintre ele se află la Aeroportul Otopeni și ar fi fost vizate anul trecut de o altă anchetă a procurorilor, după ce un om de afaceri care deține acolo mai multe magazine de tip duty-free l-a denunțat pe Paul Petroff că i-a cerut mită, astfel încât să-l scape de anumite controale ale agenților vamali. ”Paul Petrof a solicitat de la mine și de la colegi foarte multe produse fără să le plătească. Produsele erau băuturi alcoolice, parfumuri și cosmetice cu valori care puteau ajunge și la 4.000 – 5.000 euro”, ar fi declarat unul dintre denunțători, potrivit stirileprotv.ro. Localități din județul Buzău unde nu a fost oficiată nicio căsătorie anul trecut