Mai mult de o cincime dintre speciile migratoare din lume riscă să dispară ca urmare a schimbărilor climatice și a invadării habitatelor de către oameni, potrivit primului raport al Națiunilor Unite despre animalele migratoare, potrivit digi24.ro.
Miliarde de animale călătoresc prin deșerturi, câmpii sau oceane în fiecare an pentru a se reproduce și a se hrăni. Presiunile „nesustenabile” exercitate asupra speciilor migratoare nu numai că scad populațiile, ci perturbă și sursele de hrană și le amenință mijloacele de trai, se arată în raport.
Din cele 1.189 de specii acoperite de o convenție a ONU din 1979 pentru protejarea animalelor migratoare, 44% au înregistrat o scădere a numărului de exemplare, iar până la 22% din specii ar putea dispărea cu totul, se arată în raport. Cifrele s-au bazat pe evaluări și date furnizate de Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN), precum și de Indexul Planeta Vie, care adună numărul populațiilor pentru peste 5.000 de specii, din anul 1970 încoace.
Raportul oferă „o direcție foarte clară” cu privire la ceea ce trebuie să facă guvernele pentru a aborda amenințările la adresa speciilor migratoare, a declarat Amy Fraenkel, secretarul executiv al Convenției ONU privind conservarea speciilor migratoare ale animalelor sălbatice.
Oamenii reprezintă cea mai mare amenințare, activitățile inclusiv vânătoarea, pescuitul și alte forme de supraexploatare care afectează 70% din speciile de pe lista ONU. Pierderea habitatului a afectat până la 75% din specii – subliniind nevoia unei mai mari conectivitati între ecosistemele izolate.
Autorii raportului au îndemnat guvernele să evite perturbarea habitatelor și a căilor de migrație atunci când instalează infrastructuri precum baraje, conducte sau turbine eoliene.
Presiunile sunt agravate de schimbările de temperatură, care perturbă sincronizarea migrațiilor, provoacă stres termic și provoacă evenimente din ce în ce mai distructive legate de vreme, cum ar fi seceta sau incendiile forestiere. „Schimbările care au fost deja prezise cu câțiva ani în urmă au loc acum”, a spus Amy Fraenkel. Agenția va lansa, de asemenea, un nou program pentru a oferi asistență tehnică țărilor pentru a proteja habitatele mai eficient, a spus Fraenkel. Bărbat reţinut pentru agresarea sexuală a două minore