Companie RAJA S.A. a semnat, în data de 12 mai 2021, contractele de lucrări cu numerele 17 și 31. Acestea cuprind investiții importante ce vizează infrastructura de alimentare cu apă și de colectare-tratare a apei uzate, atât din zona de sud a litoralului românesc, cât și din localitățile Hârșova, Năvodari, Medgidia, Valu lui Traian și Mamaia Sat.
Cele două contracte semnate de RAJA S.A. fac parte din Proiectul Regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din aria de operare a RAJA S.A. Constanța, parte din „Proiectul prioritar strategic privind Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), Axa Prioritară 3 – Dezvoltarea infrastructurii de mediu în condiții de management eficient al resurselor”, finanțat de Comisia Europeană
Până în momentul de față au fost atribuite 44 de contracte de lucrări din cele 50, în plan, principalul beneficiar fiind cetățeanul de rând, însă și turiștii care vor veni pe litoral în sezonul estival. Se va miza pe îmbunătățirea calității vieții și dezvoltarea durabilă a ariei de deservire, prin creşterea eficienţei sistemelor de alimentare cu apă și de canalizare, dotate cu tehnologii moderne de prelucrare a datelor şi soluții de optimizare.
„La ora actuală avem 101 șantiere deschise în 70 de localități, cu 47 de antreprenori și 30 de subantreprenori. În final, vom lucra în 92 de localități, fiind cel mai mare proiect investițional din România. Este greu, dar trebuie să punem umărul cu toții să finalizăm cu succes aceste contracte. De aceea, ședințele de progres se desfășoară pe șantiere, în prezența autorităților locale, pentru că este un efort conjugat al RAJA SA și al primăriilor, ca aceste lucrări să fie finalizate într-un timp cât mai scurt și să respecte toți indicatorii de calitate”, a declarat directorul RAJA S.A., Aurel Presură.
La eveniment a fost prezent inclusiv președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, cel care a vorbit în calitate oficială, punctând pe importanța dezvoltării rețelelor de apă potabilă și canalizare în județul Constanța: „Prin dezideratul nostru și cu efortul dv., susținut de autoritățile locale, reușim să dezvoltăm județul Constanța. La momentul actual RAJA este cel mai mare investitor din județ. De aceea particip la toate aceste activități și vreau să vă asigur încă o dată de suportul nostru necondiționat. Dacă apar probleme vă rog să-mi spuneți, să putem să luăm măsurile necesare, ca niciun proiect, indiferent de fază – elaborare/proiectare sau execuție, să nu suporte întârzieri”, a declarat acesta, la rândul său.
Contractul de lucrări CL17 – „Rețele de apă și canalizare Mangalia Nord și stațiuni” are o valoare totală de 29.161.781,71 lei cu TVA și se va derula peparcursul a 12 luni și are ca scop reabilitarea rețelei de distribuție apă potabilă și a celei de canalizare pe o lungime de peste 15,5 km, respectiv 1,2 km din zona Mangalia Nord și stațiuni, dar și instalarea unor puncte de măsurare a debitului și presiunii și a mai multor vane cu acționare electrică.
Contractul de lucrări CL31 – „Stație tratare apă, rezervoare și conductă transport Hârșova. Gospodării de apă Năvodari. Reabilitare stație pompare Ovidiu. Reabilitare stații pompare ape uzate și conducte de refulare Mamaia Sat. Gospodărie de apă Valu lui Traian. Reabilitare rezervor Medgidia. Stație de clorare Vadu Oii” are termen de execuție 24 de luni și o valoare totală de 41.386.946,29 lei cu TVA și va executa lucrări în Năvodari, Cota 20 Ovidiu, Medgidia, Valu lui Traian și Vadu Oii, dar și reabilitări și extinderi ale stațiilor de pompare ape uzate și a conductelor de refulare din zona Mamaia Sat.